Kurc insistira na nabavci Sputnjika Ve

15:12, 08.04.2021.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas da se zalaže za nabavku ruske vakcine Sputnjik, jer bi to uveliko ubrzalo plan vakcinacije, a kao primjer značajnog napretka u vakcinaciji tim cjepivom naveo je Mađarsku i Srbiju.

Kurc je, odgovarajući na pitanja građana video snimkom preko Instagrama, upitan za nabavku vakcine i da li bi država trebalo više novca da obezbjedi da se kupi više vakcina, kazao da to nije moguće, ne zbog para, već zbog mogućnosti kupovine vakcine.

On je objasnio da je Austrija trenutno u pregovorima u vezi sa nabavkom ruske vakcine Sputnjik V.

- Imamo ponudu nabavke miliona doza Sputnjik V vakcina. To bi nam značajno pomoglo. Ja se zalažem za taj dogovor, a trenutno se u vladi usaglašavamo oko toga. Milion doza bi značajno ubrzalo naš plan vakcinacije - naglasio je Kurc.

Upitan za odobrenje od strane Evropske agencije za lijekove (EMA) podsjetio je da je već u više navrata kritikovao sporost te ustanove.

- Postoji već više zemalja koje koriste Sputnjik vakcinu, kao što su Mađarska i Srbija, koje su zahvaljujući tome u prednosti u procesu vakcinacije. To spasava živote i vraća slobode građanima - rekao je on.

Izrazio je nadu da će Austrija uspjeti da nabavi ruske vakcine i primjeni ih.

- Ali to nije samo moja odluka. Ja se zalažem za tu nabavku - podvukao je on.

Na pitanje građana da li će na ljeto biti ukinut karantin i test za ulazak u Austriju, Kurc je odgovorio da se nada da neće biti karantina.

- Što se testova tiče ne znam. U EU pokušavamo da usvojimo jedinstvena pravila, a diskusija je u toku. Austrija se zalaže da se ponovo uspostavi Evropa bez granica - kazao je on.

U emotivnom videu upozorio je i da bi sistem kolabirao ako se niko ne bi pridržavao pravila.

Kurc je kazao da je dobra vijest da je kraj pandemije na vidiku i ponovio da je uvjeren da će u Austriji svi koji to žele imati mogućnost za 100 dana da se vakcinišu.

Vakcinisano 1,3 miliona ljudi u Austriji

Podsjetio je da oko pet miliona Austrijanaca, starijih od 16 godina, želi da se vakciniše, a do sada je to učinilo 1,3 miliona.

- Ne preostaje nam ništa drugo nego da svi pokušamo da damo svoj doprinos i pridržavamo se pravila - poručio je on.

Kurc je kazao da je i njegovo privatno okruženje pogođeno pandemijom.

- Kada razgovaram sa svojim roditeljima oni kažu da ih nervira korona. Kada razgovaram sa djevojkom i ona kaže da je nervira - prenio je Kurc dodajući da razumije da je građanima dosta pandemije, jer i on tako osejća.

Prenio je da mu je i jedan prijatelj oboleo od korone, i da se nalazi u bolnici.