Austrijski kancelar

Kurc: COVID-19 pokazao koliko zavisimo jedni od drugih

  • 21.09.2020. 22:53

Pandemija virusa korona je na dramatičan način pokazala koliko zvisimo jedni od drugih, istakao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, u video-poruci na obilježavanju 75. godišnjice potpisivanja Povelje UN uoči Generalne skupštine UN, naglasio da nijedna zemlja sama ne može da se bori protiv pandemije ili rješava druge globalne izazove.

On je istakao da je zbog toga važna međunarodna saradnja u okviru UN.

"UN su nastale na osnovama pepela i razaranja Drugog svjetskog rata", podsjetio je Kurc.

Od tada, kaže da je bilo 75 godina angažovanja za multilateralizam koje je dovelo do zapaženih uspjeha na koje svi mogu biti ponosni.

Kao primjer Kurc je naveo snažan sistem zaštite ljudskih prava, obezbjeđivanje mira, međunarodnu arhitekturu razoružanja, Agendu 2030. i ciljeve održivog razvoja, te i liderstvo u borbi protiv klimatskih promjena.

Kao jedan od mladih lidera, kazao je da se raduje da se generalni sekretar UN Antonio Guteres skoncentrisao na pitanje kako mladi vide budućnost svjetske organizacije.

"Mlada generacija je ta koja će obilježiti multilateralni red budućnosti", podvukao je on.

Kurc je podsjetio da je ova godina, u vezi s odnosom s UN, posebna godina jubileja za Austriju.

Podsjetio je da je prije 65 godina Austrija pristupila UN, i da je sada 60 godina od kada je Austrija dala prvi put doprinos u mirovnim operacijama, te i 40 godina od kada je Beč postao treće od četiri sjedišta svjetske organizacije.

Austrija, kako je podvukao, ostaje angažovani borac za UN i djelotvornu međunarodnu saradnju.

"Ponosni smo na doprinos koji smo do sada pružili i stojimo na raspolaganju da podržimo sve napore kako bi UN ostale spremne i narednih 75 godina", poručio je Kurc.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм