Brazil

Krvava racija u Riju: Policija ubijala ljude koji su se htjeli predati?

  • 07.05.2021. 17:23

Najsmrtonosnija akcija policije u istoriji Rija de Žaneira, u kojoj je ubijeno 25 ljudi, među njima i jedan policajac, izazvala je bijes i proteste stanovnika favele u kojoj je provedena, ali i UN-ove Kancelarije za ljudska prava.

Podsjetimo, vijest o velikoj policijskoj akciji u Riju odjeknula je cijelim svijetom.

Pucali u samoodbrani

Stanovnici favele u kojoj je akcija provedena optužuju policiju za smaknuća ljudi koji su se pokušavali predati, a akciju je oštro kritikovao i UN-ova Kancelarija za ljudska prava.

Policija Rija negirala je da je bilo kršenja ljudskih prava te tvrdi da su policajci pucali u samoodbrani. Veliki dijelovi Rija, jednog od gradova s najviše nasilja u Brazilu, su pod kontrolom kriminalaca, od kojih su mnogi povezani s narkobandama. Sigurnosne snage često se optužuje da koriste disproporcionalnu silu u svojim akcijama usmjerenima protiv kriminalaca.

U raciji koja je juče provedena u Jacarezinhu, jednoj od najvećih favela na svijetu, sudjelovalo je oko 200 policajaca te oklopljeni helikopter u kojem je bio snajperist. Cijelo to područje je pod kontrolom jedne od najvećih zločinačkih organizacija u Brazilu, tzv. Crvene komande.

Snimke iz helikoptera koje su napravile televizijske ekipe prikazuju sumnjivce kako skaču po krovovima, a očajni stanovnici favele na društvenim mrežama objavili su napete snimke krvavog obračuna, tvrdeći pritom da je policija nasilno upadala u domove i koristila prekomjernu silu.

Lokve krvi

Advokatica Maria Julia Miranda rekla je da su joj stanovnici favele ispričali da je jedan sumnjivac ubijen u spavaćoj sobi svoje osmogodišnje kćeri te su na njenom krevetu i podu ostali tragovi krvi. Porodica je, kaže ona, bila prisutna kad su ga policajci ubili. Miranda je ispričala da je bila šokirana.

- Vidjela sam lokve krvi i zidove prepune rupa od metaka

Navodi kako postoje dokazi da lokacije na kojima su ubijeni sumnjivci nisu ostavljene netaknute te su tijela odmah uklonjena.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.