Rok do 2038. godine

Kroz 20 godina zatvoriti sve elektrane na ugalj

  • 27.01.2019. 12:05

Njemačka bi trebala najkasnije do 2038. godine da zatvori sve svoje elektrane na ugalj

Kako navodi komisija koju je oformila Njemačka vlada, pokrajine koje će biti pogođene prelazom na druge energente, trebale bi da dobiju najmanje 40 milijardi evra pomoći.

Smjernice su rezultat kompromisa teško postignutog u subotu nakon više od 20 sati pregovora. Kako prenosi balkans.aljazeera.net, ove mjere moraju biti sprovedene u 16 njemačkih saveznih pokrajina. 

Prijedlozi odražavaju njemačku strategiju prelaza na obnovljive energije koje su već lani činile više od 40 odsto, pa su prvi put u istoriji pretekle ugalj kao najvažniji energent. Odluka o odbacivanju uglja prekretnica je nakon odluke iz 2011., kada je Njemačka odlučila da prekine korišćenje nuklearne energije. 

Vlada kancelarke Angele Merkel pozdravila je plan koji je pripremila komisija u kojoj se nalazilo 28 članova s pravom glasa iz sveta industrije, akademske zajednice, zajednica za zaštitu životne sredine i sindikata uz tri člana iz vladajućih stranka koji nemaju pravo glasa. 

"Manje CO2, više novih radnih mesta, sigurno snabdjevanje energijom i više isplativosti, to je snažan signal", napisao je na Tviteru ministar ekonomije Peter Altmaier.

Тагови: