Austrijski mediji pišu

Kriva za pad Vlade Austrije: Misteriozna djevojka sa snimka je studentkinja poljoprivrede iz BiH

  • 27.05.2019. 18:22

Misteriozna djevojka sa snimke sa Hajnc-Kristijanom Štraheom zbog koje je pala vlada u Austriji, koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha i tvrdila da je zainteresovana za ulaganja u Austriju, studentkinja je poljoprivrede porijeklom iz BiH, piše austrijski Krone.

Kako se navodi u tekstu koji je objavio Krone, djevojka je za svoju "ulogu" ruske bogatašice bila plaćena 7.000 evra po danu. A tu ulogu je, po svemu sudeći, odigrala i više nego dobro - Johan Gudenus iz Austrijske slobodarske stranke bio je navodno impresioniran njenim detaljnim znanjem o lovu i šumarstvu, nakon čega je i dogovoren susret na Ibici sa Šraheom.

Ovu video aferu dvojici FPO-vaca namjestili su advokat iz Beča, jedan detektiv i dva stručnjaka za bezbjednost, a motisala ih je lična osveta jer nisu bili simpatizeri ove partije, piše Krone.at.

Advokat bečkog advokata koji je učestvovao u video aferi nije želio komentarisati ove navode.

Kancelarija bečkog tužioca otvorila je istragu, ali još nije objavljeno koga konkretno istražuju.

Vlada austrijskog kancelara Sebastijana Kurca pala je u danas, nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje. 

Ovo je epilog afere u čijem je centru objava tajnog videosnimka na kojem je dotadašnji vođa desnice i austrijski vicekancelar nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj političkoj partiji.

Štrahe je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara, a Kurc je pozvao na prijevremene izbore.

Тагови: