Više od 25.000 novozaraženih!

Kritično u Italiji - Poštovanje mjera ili karantin

  • 29.10.2020. 11:41

RIM - U Italiji je u posljednja 24 sata zabilježeno više od 25 hiljada novozaraženih koronavirusom, a testirano je 198 hiljada osoba, piše agnecija Ansa.

Šef vladinog savjetodavnog naučno-tehničkog komiteta Agostino Mioco rekao je da se samo rigoroznim pridržavanjem novih mjera za ograničavanje širenja kovida 19 može izbjeći novi karantin.

"Za dvije sedmice znaćemo da li su nam i ove mjere bile dovoljne ili ćemo morati ponovo da uvedemo totalno zatvaranje", rekao je on za dnevni list "Il Koriere dela Sera".

On je ocijenio da su nove mjere vlade u skladu sa epidemiološkom situacijom koja se ubrzano pogoršava.

Mioco je kritikovao, kako je rekao, "instant stručnjake" i one koji se takvim proglašavaju, a koji sada kritikuju vladine mjere ili nude rješenja koja se ne zasnivaju na činjenicama.

"Gdje su bili ti stručnjaci kada su proteklih decenija političari smanjivali novac bolnicama, kada su zatvarana odjeljenja intenzivne njege, kada je pomoć javnim bolnicama smanjivana u korist privatnih? Ne sjećam se da sam čuo glasove protiv takve politike, ovih koji sada urlaju na mjere vlade", rekao je šef naučno-tehničkog komiteta.

U Italji su proteklih decenija, političkim odlukama, favorizovane privatne zdravstvene ustanove koje su iz javnih fondova dobile veliku finansijsku pomoć.

Tek je vanredna situacija zbog pandemije kovida 19 pokazala da je to bila kardinalna greška jer se sada pokazalo da u javnim zdravstvenim ustanovama nedostaju cijela odeljenja, koja su ukinuta, zatvorena, napuštena.

S druge strane privatne klinike i bolnice su "neupotrebljive" u vanrednim okolnostima jer su svoju aktivnost usmjerile na one zdravstvene usluge koje donose brzu zaradu, na primjer estetsku hirirgiju i slično.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.