Sastank lidera EU

Kritički o tarifama i kosovskim bezbjednosnim snagama

  • 13.12.2018. 23:00

Tokom sastanka EU lidera u Briselu, kiparski predsjednik Nikos Anastasijades i šef evropske diplomatije Federika Mogerini govorili su o problemima u dijalogu Beograda i Prištine, tarifama na srpsku robu koje "blokiraju dijalog" i potezu transformacije kosovskih bezbjednosnih snaga, za koji su rekli da nije dobrodošao, saznaje Tanjug u Evropskom savjetu.

Diplomatski izvori u Evropskom savjetu kažu da je pitanje Kosova na samitu u Briselu pokrenuo kiparski predsjednik Nikos Anastasijades, koji je obraćajući se EU liderima poručio da je do ove inicijative došlo nakon nedavne posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Nikoziji. 

Predsjednik Kipra je ocijenio da se stvari "ne odvijaju dobro" u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pomenuo uvođenje tarifa od strane prištinskih vlasti na robu iz centralne Srbije i zatražio od Mogerinijeve da izvijesti EU o stanju u dijalogu Beograda i Prištine. 

Prema izvorima iz Savjeta, Mogerinijeva je ponovila stav EU da kosovske tarife "nisu dobar potez i blokiraju dijalog". 

Ona je navela da postoje i "primjedbe sa prištinske strane" i da ona zajedno sa komesarima za pregovore o pristupanju Johanesom Hanom i za trgovinu Sesilijom Malmstrom radi na iznalaženju rješenja za ovu krizu. 

U Evropskom savjetu kažu da je Mogerinijeva na sastanku EU lidera govorila i transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga pri čemu je ponovila EU stav da "takav potez nije dobrodošao niti je konstruktivan". 

Navodi se i da je Mogerinijeva ocijenila da unutar Kosova postoji politički problem gdje "predsjednik i premijer ne govore istim jezikom", te da to "komplikuje i blokira stvari". 

Evropski diplomatski izvori navode da se tokom razgovora o dijalogu Beograda i Prištine uglavnom govorilo o problemima koji dolaze sa prištinske strane, a da o srpskoj strani nije bilo riječi. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)