Uhapšen

Krenuo iz Sibira da istjera đavola iz Putina

  • 19.09.2019. 18:21

Sibirskog šamana koji je pješke krenuo na dug put do Moskve kako bi istjerao đavola iz predsjednika Vladimira Putina, uhapsila je ruska policija u četvrtak.

Policija Burjatije, ruske republike u istočnom Sibiru, objavila je da je sinoć uhapsila šamana Aleksandra Gabiševa na auto-putu blizu Bajkalskog jezera. Vraćen je u rodnu Jakutiju, gdje ga traže zbog počinjenog zločina, dodala je policija.  

Aleksander Gabišev krenuo je u matru pješke kroz najveću zemlju na svijetu i planirao je 2021. stići u Moskvu. Želja mu je bila da kad jednom dođe u glavni grad istjera đavola iz Putina.

Posljednjih sedmica na putovanju dugom 5.000 km između Jakutska i Moskve pridružila mu se malena skupina sljedbenika, uvjerenih ili zabavljenih njegovim izjavama o ruskom predsjedniku. O šamanu je snimljeno nekoliko reportaža objavljenih na ruskim državnima kanalima pa je imao problema s lokalnim vlastima.

Aleksej Navaljni, glavni protivnik Kremlja, šalio se posljednjih dana s reakcijom vlasti. “Putin se boji, drhti i viče ‘Moj bože, spasi me tog šamana. Šta ako stvarno iz mene istjera đavola?”

U avgustu je dolazak šamana u Ulan-Ude, glavni grad Burjatije izazvao nemire. Drugi šamani su mu zabranili ulazak u grad, a nekoliko njegovih sljedbenika uhapšeno je.

Šamanizam, spiritističko-magijski oblik religije, nekad široko praktikovan u izolovanim područjima Sibira i Dalekog istoka, temelji se na vjerovanju u duhove kao gospodare svijeta i bio je zabranjen u sovjetsko doba te praktikovan potajno.