Kraljica Elizabeta II stigla na sahranu supruga princa Filipa sa maskom na licu

16:30, 17.04.2021.
Izvor: Blic
Vijest o smrti princa Filipa, vojvode od Edinburga koji je preminuo prošle nedjelje u 99. godini, naravno, duboko je potresla britansku kraljevsku porodicu, ali i širu javnost, kojoj zbog epidemioloških mjera nije omogućeno da prisustvuje sahrani.

Prethodnih dana sve oči bile su uprte u članove porodice, pogotovo kraljicu Elizabetu II koja je, suočena sa gubitkom, trebala da pripremi oproštaj od voljenog čovjeka. Uoči same sahrane, britanska kraljica koja je sa suprugom bila u braku 73 godine, sa javnošću je podijelila jednu od najdražih fotografija sa vojvodom.

Nakon što su njena i djeca princa Filipa došla u Vindzor da odaju posljednju počat ocu, kraljica Elizabeta II im se pridružila u kapeli Svetog Đorđa gdje je počela ceremonija.

Detalji o ceremonijalnoj sahrani, objavljeni u četvrtak donijeli su veliki broj drama i spekulacija vezanih za oblačenje, ponašanje, ali i prisustvo ožalošćenih. Jedna od najvećih drama koja je stigla do medija, bilo je pitanje odevanja muških članova porodice na pogrebu.

Tradicionalno, u takvim prilikama članovi kraljevske porodice u vojnim su odorama koje odražavaju počasne vojne titule, ali problem se pojavio oko vojnih odora prinčeva Harija i Endrua, zbog čega je, kako prenosi Dejli mejl kraljica donijela odluku da će svi muški članovi biti u tamnim odijelima.

Osim toga, ona je odlučila i da ispoštuje sve prinčeve želje i priredi oproštaj bez mnogo pompe uz prisustvo samo 30 ljudi, što zbog epidemioloških mjera, što zbog vojvodinih želja.

Kovčeg vojvode od Edinburga umotan je u njegovu ličnu zastavu koja predstavlja elemente njegovog života i do samog pogreba stajao je u privatnoj kapeli u Vindzorskom zamku, odakle je odnijet do Državnog ulaza zamka i smješten na “lend rover”, a zatim prevezen u kapelu Svetog Đorđa.