Azijski El Čapo

Kralj droge: U jednoj noći je potrošio 66 miliona dolara

  • 18.10.2019. 09:28

Ce Či Lop je prvi čovjek trenutno najvećeg narkokartela, prodaje drogu na tone, štite ga kik bokseri, a policija mu ne može ništa.

Sem Gor, kartel koji vodi Ce Či Lop, formiran je iz saveza pet azijskih grupa trijade, a preprodaje na tone metamfetamina, heroina i ketamina u najmanje desetak zemalja, od Japana u sjevernoj Aziji do Novog Zelanda u Južnom Tihom okeanu. Glavni "izvozni proizvod" im je met, droga koja jako brzo stvara zavisnost i ostavlja fizičke i mentalne posljedice na korisnike.

Prema procjenama kancelarije UN-a za drogu i kriminal (UNODC), ovaj je kartel u 2018. zaradio osam milijardi dolara, s tim da su to okvirne procjene, a pretpostavlja se da bi ta brojka mogla biti i 17,7 milijardi dolara. 

Istraga Rojtersa je pokazala da je riječ o velikoj međunarodnoj organizaciji. 

Četiri od 19 vođa kartela Sem Gor sa liste AFP-a su kanadski državljani, uključujući i Cea, kojeg policija često naziva "T1", glavnom metom. Ostali su iz Hong Konga, Tajvana, Malezije, Vijetnama i kontinentalne Kine.

Naime, Cea su u zemlji i inostranstvu štitili tajlandski kik bokseri.

On bi svake godine organizovao raskošne zabave za rođendane u odmaralištima i hotelima s pet zvjezdica. Uživao je u privatnim avionima, često je posjećivao azijske kockarnice i volio se kladiti na konje.

"Vjerujemo da je on izgubio 66 miliona dolara za jednu noć na stolovima u Makauu", rekao je stariji detektiv AFP-a.

Izvor: Express

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)