Proglašeno vanredno stanje

Koronavirus sve bliže: Italija pa Njemačka, ukupno 213 mrtvih

08:00, 31.01.2020.
Izvor: 24sata.hr
Njemačke zdravstvene vlasti saopštile su u četvrtak da su identifikovale peti slučaj koronavirusa u zemlji kod radnice koja radi u istoj firmi kao i četvero zaraženih u južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj.

Koronavirus je "povrđen kod radnice firme u Starnbergu u kojoj radi i četvero zaraženih", navodi se u saopštenju bavarskog ministarstva zdravstva koje dodaje da će u petak objaviti opširnije informacije.

U Kini još 42 umrlih od virusne upale pluća, ukupno 213

U epidemiji virusne upale pluća u Kini umrle su još 42 osobe u pokrajini Hubeju, u središtu zemlje, saopštile su u petak mjesne zdravstvene vlasti.

Nakon ovog, dosad najvećeg broja umrlih u jednom danu (30. januara), broj žrtava koronavirusa koji se pojavio u prosincu popeo se na 213 a potvrđena su 1.982 nova slučaja, saopštilo je kinesko državno zdravstveno zastupništvo (NHC).

Time se ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Kini penje na 9.692 do 30. siječnja navečer, navodi NHC u saopštenju.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalno vanrednu stanje zbog koronavirusa

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastali su se u četvrtak i proglasili globalno vanredno stanje zbog koronavirusa koji je do sada ubio 170 osoba, dok sve više avio kompanija obustavlja letove za Kinu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik WHO-a je oduku objavio nakon sastanka odbora za vanredna stanja, grupe nezavisnih stručnjaka, te organizacije održanog u četvrtak.

Tedros na konferenciji za tisak u Ženevi rekao da smo proteklih sedmica svjedočili pojavi bolesti bez presedana na koju su dati odgovori bez presedana.

- Da budem jasan, ova objava nije iskaz nepovjerenja prema Kini, istaknuo je.

- Naša najveća zabrinutost je mogućnost da se virus proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemima, dodao je.

Objava međunarodnog vanrednog stanja predstavlja preporuku svim zemljama da sprečavaju ili ograničavaju širenje bolesti preko granica istovremeno izbjegavajući nepotrebna blokiranja trgovine i putovanja.

Riječ je preporukama zdravstvenim sustavima u svijetu za privremene mjere koje uključuju snažnije praćenje i pripremu te mjere za ograničavanje širenja virusa.

Svi smrtni slučajevi do sada dogodili su se u Kini gdje je, na ilegalnoj tržnici divljim životinjama u gradu Wuhanu, vjerojatno izbio virus.

Ukupno je potvrđeno da je preko 8 100 osoba na svijetu zaraženo koronavirusom koji izaziva simptome poput prehlade, a njime je već zaraženo više ljudi nego SARS-om za vrijeme epidemije 2002. i 2003.

Preko sto slučajeva zabilježeno je u drugim zemljama, od Japana do Francuske i SAD-a, zbog čega su brojne tvrtke ograničile putovanja u Kinu.

(24sata.hr)