Evropska unija

Korak Prištine Brisel pozdravlja, a Vašington smatra nedovoljnim

  • 28.02.2020. 16:47

Evropska unija pozdravila je odluku samoproglašenog Kosova da djelimično ukine takse na uvoz robe iz centralne Srbije, dok SAD tvrde da taj korak nije dovoljan.

EU je jučerašnju najavu predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da bi 15. marta mogle biti ukinute takse na uvoz sirovine ocijenila kao "prvi korak", koji bi mogao da ima pozitivan efekat na nastavak regionalne trgovine i na nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Međutim, ambasador SAD u NJemačkoj Ričard Grenel, koji je i specijalni predstavnik američkog predsjednika za pregovore Beograda i Prištine, izjavio je da su potezi koje je najavio Kurti "polovične", javio je AP.

"Naš stav je jasan, a to je da takse moraju biti potpuno ukinute. Kurti pravi ozbiljnu grešku i to je danas jasno rečeno predsjedniku /samoproglašenog/ Kosova Hašimu Tačiju u Bijeloj kući", napisao je Grenel na svom "Tviter" nalogu.

Predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izjavio je juče da će mjere djelimičnog ukidanja taksa stupiti na snagu 15. marta, te da će se odnositi samo na uvoz sirovih materijala.

On je zauzvrat zatražio od Beograda da prestane da ometa napore Prištine za priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da ukine ograničenja na proizvode i usluge koji dolaze iz južne srpske pokrajine.

Premijer samoproglašenog Kosova naglasio je da će Priština potpuno ukinuti takse na robu iz centralne Srbije ukoliko Beograd pristane na te zahtjeve.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je najava predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova pokušaj još jedna podvale Prištine.

Priština je u novembru 2018. godine uvela takse u iznosu od sto odsto na uvoz robe iz centralne Srbije, kao odgovor na napore Beograda da blokira pristupanje samoproglašenog Kosova međunarodnim organizacijama.

Uvođenje taksa dovelo je do prekida pregovora Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.