Rusko Ministarstvo odbrane

Konašenkov: Izrael kriv za pad "Iljušina"

  • 23.09.2018. 12:21

Izraelske vazduhoplovne snage su 17. septembra Rusiji dale pogrešne informacije o oblastima u kojima su planirani udari na ciljeve u Siriji zbog čega avion "Il-20" ruskih oružanih snaga nije otišao u bezbjednu zonu, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov.

Konašenkov je danas na konferenciji za novinare objavio hronologiju tragedije sa prikazom objektivnih podataka radarskih sredstava o situaciji u vazduhu iznad Sirije 17. septembra i dejstava izraelske avijacije u zoni rušenja "iljušina". 

"Izraelsko vazduhoplovstvo upozorilo je ruske kolege o planiranom napadu na industrijske objekte u Siriji 17. septembra u trenutku početka napada, ali ne blagovremeno, čime je narušen sporazum iz 2015. godine o sprečavanju incidenata u vazduhu", rekao je Konašenkov. 

Prema njegovim riječima, izraelska vojska nije navela lokaciju svojih borbenih aviona "F-16". 

"Tokom razgovora predstavnica štaba vazduhoplovnih snaga Izraela saopštila je da se ciljevi, na koje se planira napad izraelskih aviona, nalaze na sjeveru Sirije. Kao što se vidi na mapi, vazdušni napadi Izraela nisu izvedeni u sjevernom dijelu, već na području Latakije, koja je zapadna provincija, a sam grad Latakija nalazi se na zapadnoj obali te zemlje", napomenuo je Konašenkov. 

On je naglasio da je, odmah po prijemu upozorenja, pilot "Il-20", koji je bio na sjeveru Sirije, dobio naređenje da napusti područje izvršenja zadatka na jugu i da se vrati u bazu. 

"Zbog činjenice da je izraelski oficir dao pogrešne informacije o području napada, `Il-20` nije uspio da se povuče na bezbjedno područje. Piloti izraelskih aviona `F-16` namjerno su se skrivali pod okriljem `Il-20` od sirijskih protivavionskih raketa i nastavili su sa manevrima u toj oblasti", kaže Konašenkov. 

Konašenkov je zaključio da je pilot izraelskog aviona morao da zna da je reflektujuća površina aviona "Il-20" značajno veća u odnosu na lovca "F-16" i da će upravo ruska letjelica biti, najverovatnija meta protivavionske rakete. 

"Izrael je ponudio ruskim vojnicima pomoć u potrazi za avionom 50 minuta nakon što je avion oboren zbog neodgovornih postupaka izraelskih lovaca", dodao je Konašenkov, prenosi ruska novinska agencija "Sputnik". 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23.00 časa po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom "Il-20" koji se vraćao u avio-bazu Hmejmim. 

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su letjelicu izložili napadu sirijske PVO. Avion je oboren raketom iz sistema S-200 pri čemu je poginulo 15 ruskih vojnika. 

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)