Virus putovao prvom klasom

Konačno otkriveno kako se korona tako brzo proširila sjeverom Italije

  • 29.04.2020. 16:37

Međugradski saobraćaj u Italiji je, zbog epidemije koronavirusa, sveden na najmanju moguću mjeru, mali, neophodni broj vozova i autobusa koji su zadrzani da saobracaju među italijanskim regijama su poluprazni ili čak sasvim prazni, međutuim, nevidljivi i neželjeni putnik, Covid19, širio se uzduz italijanskog poluostrva, upravo duž puteva i željezničkih pruga.

To otkriva upravo objavljena studija nekoliko univerziteta a pod rukovodstvom Milanskog Politehnika. Studija pokazuje da se virus, za koji je već utvrđeno da se širi direktnim kontaktom ljudi, širi po terenu, čemu svakako doprinosi putovanje osoba. Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje širenje prostorno, po terenu.

Koristeci podatke Instituta za statistiku došlo se do broja osoba koje, zbog posla, putuju od kuće do radnog mjesta, iz jedne u drugu regiju, a uz pomoć mobilnih telefona mogla se konstruisati geo-lokalizacija tih osoba.

Studija pokazuje, u vidu koncentričnih krugova, kako se virus širio u najteže pogođenoj regiji Lombardiji gdje je najveće kretanje ljudi zbog posla i gdje je najarazvijena saobraćajna mreža, proširio u druge regije slijedeći na neki način saobraćajne komunikacije.

Zamimljivo je da je širenje prema regijama na obalama Tirenskog mora bilo slabije jer je, prema autorima studije, planinski lanac Apenina, posluzio kao barijera.

A podatak da je na jugu Italije bilo manje zaraženih, se između ostalog, tumači prema ovoj studiji, činjenicom da je mreža putnih i željezničkih veza na jugu mnogo slabije razvijena.

Jedan od važnijih zaključaka istraživanja je da se u fazi liberalizacije restriktivnih mjera, velika pažnja mora posvetiti kretanju ljudi.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић