Slovačka

Kolju pse da bi im topili mast, za kilogram uzmu 100 KM: Pojavili se jezivi snimci mučilišta

  • 22. Sep 2020.21:11

Policija u Slovačkoj upala je na jedno imanje na kom su već duže vrijeme brutalno ubijani psi zbog masti. U trenutku upada na imanje, jedan pas je rasporen visio sa stuba, a u dvorištu su pronađene kosti na desetina ubijenih životinja.

Vjeruje se da je "pseća mafija" ukrala na stotine kučića širom zemlje, koje su potom dovodili na imanje gdje su ih brutalno ubijali, a potom topili njihovu mast koju su dalje prodavali u zemlji, ali i u drugim državama Evrope.

Udruženja za zaštitu prava životinja su godinama upozoravali na postojanje ovakvih mučilišta u Slovačkoj, ali je policija tvrdila da za to ne postoje dokazi. Nakon što su uspjeli da dođu do snimaka na kojima se vidi kako više muškaraca brutalno muči, a potom ubija životinju, policija je upala na jedno imanje gdje ih je zatekao jeziv prizor.

Na imanju u mjestu Hminjanske Jakubovani u okrugu Prešov godinama su ubijani psi, a njihova mast je potom prodavana po selu, ali i u susjednim državama. Iako su Udruženja, ali i pojedini novinari upozoravali policiju na postojanje ovakvih farmi, ništa nije učinjeno, sve dok novinari nisu uspjeli da način uznemirujuće snimke koji su potkrepili njihove tvrdnje.

Mast prodaju ispod tezge

Članovi jedne porodice koji se sumnjiče za ubistvo i mučenje životinja navodno su mast prodavali "ispod tezge" na lokalnoj pijaci. Sumnja se i da su dio masti izvozili i za Englesku. Naime, pojedinci vjeruju da je pseća mast lijek pa je nerijetko koriste kao dodatak ishrani.

- Sumnja se da su krali vlasničke pse, jer teško da su lutalice toliko uhranjene da bi od njih izvukli dovoljno masti. Kako god, ovdje u kraju je bio gotovo nemoguće vidjeti živog psa - tvrde mještani.

Oni kažu da su čuli da se litarska flaša pseće masti prodaje po cijeni od 30 do 50 evra, a da su mučitelji od jednog dobro uhranjenog psa mogli da izvuku šest do sedam flaša.