Koje su to države koje ne prijavljuju slučajeve zaraze koronavirusom?

  • 05.03.2021.17:03

Tokom prošle godine, države širom svijeta su objavili podatke o zarazi koronavirusom kao i o smrtnim slučajevima od strane Svjetske zdravstvene organizacije, informaciji koja je krucijalna za informisanje stanovništva o globalnoj borbi protiv ove zaraze.

Međutim postoje tri države koje osporavaju težinu ovog problema po čitavo stanovništvo.

U istočnoj afričkoj državi Tanzaniji, nema novih podataka o broju zaraženih koronavirusom, ostavljajući posljednji broj od 509 zabilježenih slučajeva i tek 21 smrtni slučaj.

Prema izjavi SZO, u centralnoj azijskoj državi, Turkmenistanu, nije objavljeno nikakvih novih slučajeva zaraze. Međutim, grupa za podršku za ljudska prava kaže kako se zaraza na tom dijelu širi velikom brzinom.

Takođe ni Sjeverna Koreja nije prijavila slučajeve zaraze koronavirusom. Mnogi naučnici smatraju da je ovo poprilično sumnjivo.

Dr. Dorit Nitzan, regionalni izvršni direktor WHO regulatorne agencije za Evropu, je za CNN rekao kako 14 država nije prijavilo ni jedan slučaj zaraze. Za razliku od Turkmenistana i Sjeverne Koreje, države koje su prijavile 0 slučajeva su mali, izolovani otoci kao što su St. Helena, Kiribati i Tuvalu.

„Mi nastojimo ohrabriti države da prijavljuju slučajeve, javno ili za WHO, jer nam to pomaže da pratimo tok razvoja koronavirusa“, rekao je Nitzan.

(Radio Sarajevo)