Brisel

Kocijančić: Dogovoreno smirivanje situacije i spuštanje tenzija

  • 26.11.2018. 20:59

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han u kontaktu je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem i oni su se dogovorili o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija, izjavila je portparol EU Maja Kocijančič.

Ona je navela da je Han ponudio svoju pomoć na postizanju brzih i praktičnih rješenja za trgovinska pitanja. 

Na pitanje Tanjuga da li EU namjerava da preduzme bilo kakve mjere zbog kosovskih tarifa na srpsku robu koje su u Briselu ocijenjene kao "kršenja duha i principa Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji između EU i Kosova", Kocijančičeva je rekla da taj sporazum predviđa mehanizme kojim bi se rješavala otvorena pitanja između EU i Kosova. 

"To uključuje bilateralne kontakte i postavljanje tog pitanja na dnevni red zajedničkih tijela, kao što su Savjet za stabilizaciju i pristupanje. U slučaju Kosova, sljedeći sastanak Savjeta je planira za drugu polovinu decembra", kaže Kocijančičeva. 

Ona je ponovila da je, povodom nedavno uvedenih kosovskih taksi na robu iz Srbije, EU "jasno tražila njihovo povlačenje". 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок