Vašington

Knjiga o posljednjim Trampovim danima u Bijeloj kući: Tajno mu oduzete nuklearne šifre

  • Извор: Агенције
  • 15.09.2021. 17:51

Bivši američki predsjednik Donald Tramp bio je tajno lišen ovlaštenja da naredi nuklearni napad ili pokrene vojnu akciju u posljednjim, haotičnim danima u Bijeloj kući, proizlazi iz knjige "Peril" novinara Boba Vudvarda i Roberta Koste, koja bi uskoro trebalo da bude objavljena.

Dva veterana "Washington Posta" iznose u knjizi nove dramatične detalje o Trampovom mahnitom pokušaju da opozove rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine i ostane na vlasti.

General Mark Majli, načelnik Združenog štaba američke vojske, bio je preduzeo dotad neviđen korak, tako što je drugim visokim generalima naredio da se konsultuju s njim prije nego sprovedu bilo kakve važne naredbe koje bi im Tramp mogao dati, poslije napada na Kapitol 6. januara.

"CNN" je prvi izvijestio o Majlijevim postupcima.

"Nemoguće je reći šta bi mogao da učini. Znaš da je lud. Lud je već dugo", rekla je Majliju predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi u razgovoru 8. januara, tokom kojeg je tema bila Trampovo mentalno stanje.

"Slažem se s vama u svemu", odgovorio je Majli, prema transkriptu poziva.

Majli je takođe dvaput zvao svoga kineskog kolegu, generala Lija Zuočenga, kako bi ga uvjerio da nema opasnosti od napada ili druge nepredvidive vojne akcije tokom Trampovih posljednjih dana mandata.

"100 posto smo stabilni. Sve je u redu", rekao je Majli generalu Liju i dodao:

"Ali demokratija ponekad može biti nespretna".

Izneseni su novi detalji o Trampovom pokušaju vršenja pritiska na potpredsjednika Majnka Pensa da blokira Kongres od toga da ovjeri izbor predsjednika Džoa Bajdena u onome što je trebalo da bude ceremonijalni postupak 6. januara.

Knjiga izvještava da je nepredvidivi Tramp izgubio živce 5. januara, tokom posljednjeg nastojanja da uvjeri Pensa da stane na njegovu stranu, dok je potpredsjednik insistirao da ima ustavnu obavezu predsjedavati Kongresom.

Stvari su se dodatno pogoršale u danima nakon napada na Kapitol te je Tramp postao još nepredvidljiviji.

Pelosi bila zabrinuta zbog nuklearnih napada

Pelosi je bila toliko zabrinuta zbog Trampovog mentalnog zdravlja da je počela pozivati ​​najviše vojne zvaničnike kako bi zatražila njihovu podršku i kako bi ga se na kraju onemogućilo u eventualnoj odluci da naredi vojne napade, uključujući nuklearne napade.

Tramp je već bio smijenio zvaničnikedužnosnike, koje je proglasio nedovoljno lojalnim, poput državnog tužioca Bila Bara i ministra odbrane Marka Espera, te je postavio sebi lojalne osobe.

Kada je 8. januara Pelosi nazvala Majlija, rekao joj je da je preduzeo mjere koje će spriječiti Trampa u eventualnom pokretanju sukoba, iako nije bilo dokaza da je to planirao.

Majli nije informisao Trampa o novom protokolu, prema kojem su se generali trebali javiti njemu prije nego što primijene predsjedničke naredbe.

"Mogu vam garantovati 110 posto da vojska, korištenje vojne moći, bilo da je nuklearna ili napad u stranoj zemlji bilo koje vrste, neće učiniti bilo što ilegalno ili ludo", rekao je.

"Kako mislite 'ilegalno ili ludo'?" upitala je Pelosi.

"Najbolje što mogu je dati vam svoju riječ. Spriječiću bilo šta takvo u američkoj vojsci", odgovorio joj je, prenosi "Index.hr".

Тагови: