Ključa zbog Idliba: Putin i Erdogan "na tankom ledu"

  • 12.02.2020. 14:03

Situacija nakon napada snaga sirijske vlade na položaje proturski orijentisanih pobunjenika, a potom i odmazde - obaranja helikoptera sirijske vlade, zaoštrena.

Turski predsjednik Erdogan već dva dana prijeti da će Turska napasti snage sirijske vlade bilo gdje u sjevernoj Siriji ako još jedan turski vojnik bude povrijeđen. Poručio je i da je Turska odlučna da do kraja februara potisne snage sirijske vlade iza turskih osmatračnica u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib.

"To ćemo učiniti na koji god način, iz vazduha ili sa zemlje", zaprijetio je Erdogan iz Ankare. Ali kome je ta prijetnja upućena - Bašaru el Asadu, koji je na čelu Sirije ili predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, bez čije pomoći sirijske snage ne bi opstale u višegodišnjim borbama na tlu Sirije, u kojima se odnos snaga na terenu mijenja iz dana u dan?

Na Erdoganove optužbe odgovorio je Kremlj, odakle se javio Putinov portparol Dmitrij Peskov, koji je rekao da "sirijske snage u Idlibu napadaju samo teroriste, a ne civile". Peskov je istakao da su akcije sirijskih snaga "usmjerene na neutralisanje terorista i njihovih agresivnih aktivnosti", prenosi Tas.

Odmah je uslijedila i kontraoptužba, jer je, kako navodi Rojters, Peskov rekao da se Turska ne pridržava sporazuma sa Moskvom za neutralisanje militanata u sirijskoj provinciji Idlib i da se napadi tih grupa na sirijske i ruske snage nastavljaju.

On je rekao da je Moskva i dalje posvećena sporazumima koje je postigla sa Ankarom, ali da smatra da su napadi u Idlibu neprihvatljivi i u suprotnosti sa tim sporazumima.

Hitan sastanak

Zbog svega toga, Ankara u narednim danima šalje delegaciju u Moskvu, radi razgovora zbog eskalacije sukoba u sirijskom Idlibu, a to je najavio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je rekao da je oko milion ljudi raseljeno zbog sirijskih napada, prenio je Rojters. On je, na konferenciji za novinare u Tirani, naveo i da je Njemačka obezbijedila 40 miliona evra, kao podršku turskim planovima da nađe rješenje za smještaj Sirijaca koji napuštaju Idlib, prenio je Rojters.

Ankara tražila razgovor s Putinom

Cjelokupna situacija rezultirala je telefonskim razgovorom Putina i Erdogana, saopštio je Kremlj.

Erdogan i Putin su se saglasili da je neophodno u potpunosti ispuniti rusko-turske sporazume o Siriji.

"Dvojica lidera razgovarala su o raznim aspektima aktivnosti koje za cilj imaju rješavanje sirijske krize", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Tas.

U saopštenju se precizira da je telefonski razgovor inicirala Ankara.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.