Huangang

Kinezi za dva dana praznu zgradu pretvorili u bolnicu za liječenje koronavirusa

  • 29.01.2020. 14:55

Prva bolnica za liječenje oboljelih od koronavirusa u Kini otvorena je u gradu Huangang nedaleko od Vuhana, nakon što su radnici i volonteri za samo dva dana pretvorili praznu zgradu u ustanovu za hitne slučajeve sa 1.000 kreveta.

Prva grupa pacijenata prebačena je u Medicinski centar Dabi u Huangangu. Dodatni kapaciteti za smeštaj oboljelih biće ključni za prezaposleno medicinsko osoblje u izolovanoj provinciji Hubej, koja je u centru krize.

Zgrada bolnice je originalno sagrađena kao novo krilo Centralne bolnice u Huangangu i trebalo je da bude otvorena u maju. Lokalne vlasti su, međutim, u petak naredile da se završena, ali prazna zgrada koristi zamo za lečenje oboljelih od koronavirusa, a pripreme su počele u nedelju.

Do ponedjeljka su postavljeni svi kreveti i završene su instalacije za struju, vodu, a uveden je i internet. Više od 500 radnika i sa desetak građevinskih vozila radili su dva dana i noći kako bi na vrijeme obavili posao.

Još jedna bolnica gradi se iz temelja u blizini Vuhana, a očekuje se da bude završena tokom ove nedjelje, samo nedjelju dana od početka radova.

Bolnica pod nazivom Huošenšan nalazi se u zapadnom predgrađu Vuhana, epicentru epidemije novog koronavirusa od koga je preminula najmanje 132 osobe, a zaraženo je više od 6.000 osoba.

Vlasti su angažovale četiri građevinske kompanije kako bi za nedelju dana dovršili medicinski centar na šest hektara sa 1.000 kreveta u okrugu Caidian.