Sonična puška koja izaziva bolove

Kinezi razvili moćno oružje za razbijanje protesta

21:18, 20.09.2019.
Izvor: Blic
Kina je razvila prvu soničnu pušku koja može da rastjera veliku grupu ljudi tako što emitovanjem niskofrekventnih zvuka izaziva bolove u ušima, očnim jabučicama, ali i u unutrašnjim organima.

U izradi ovog oružja učestvovali su stručnjaci iz vojske i policije, pišu lokalni mediji, a prenosi Dejli mejl.

Ispitivanja su pokazala da zvuci koje emituje ova puška mogu kod čovjeka da izazovu razne tegobe, od osjećanja nelagode do vrtoglavice, mučnine, grčeva u crijevima, ali mogu da izazovu i teška oštećenja organa i da dovedu do infarkta.

Sonično oružje, koje je obično u sklopu nekog vojnog vozila, ovog puta organi reda moći će da nose u rukama. Pokreće ga gas koji, kad se zagrije, omogućava da oružje emituje zvuke.

Kina je otpočela projekat izrade ovog oružja 2017. godine, sa idejom da jednog dana doživi masovnu proizvodnju.

Za sada nije poznato da li će oružje koristiti kineska vojska i policija, kao ni da li će ga koristiti da suzbiju proteste u Hong Kongu.

Do sada je policija koristila suzavac i gumene metke da rastjera demonstrante.

U protekla tri mjeseca u Hong Kongu se svakodnevno održavaju antivladini protesti. Iako su posljednjih nedjelja protesti sve manji, postali su sve nasilniji. Prije nekoliko dana demonstranti su gađali policiju molotovljevim koktelima, a ona je uzvratila suzavcem i vodenim topovima, koristeći mlaz plave boje, kako bi lakše raspoznavali demonstrante nakon hapšenja.