Kineski rudari prije sedam godina bili pozitivni na koronu?

  • 09.07.2020. 21:29

Istraga je otkrila da trag koronavirusa seže sedam godina u prošlost kada su se rudari koji su radili u rudniku punom šišmiša i pacova, u Kini, razboljeli a njihovi uzorci poslati u Vuhan na testiranje.

Kineski naučnici otkrili su soj virusa sličan kovidu-19 prije sedam godina, ali su navodno o njemu ćutali poslije izbijanja pandemije, navode strani mediji.

Istraga Sandej tajmsa navodi da je soj, najbliži novom koronavirusu, otkriven u napuštenom rudniku 2013. godine, a uzorak odnesen u laboratoriju za virologiju u Vuhanu.

Pronađen je u rudniku bakra sa šišmišima i pacovima na jugozapadu Kine.

Navodno, šest muškaraca su se 2013. godine srušila sa visokom temperaturom, kašljem i upalom pluća nakon što su radili u rudniku, a dvojica su preminula.

Preostala četvorica su testirana i pokazalo se da su pozitivni na koronavirusna antitela.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pritiskala je Kinu da istraži tvrdnje da je virus mogao da "procuri" iz laboratorije u Vuhanu.

Inače, Institut je najveća laboratorija za zarazne bolesti na svijetu i navodno je izvodio eksperiment visokog rizika u pokušaju da otkrije šta može izazvati pandemiju, kako navode strani mediji.

Sandej tajms piše da su stotine uzoraka koronavirusa prikupljeni iz udaljenih dijelova Kine i vraćeni u grad na testiranje.

Ipak, iz Instituta Vuhan kažu da su ovi eksperimenti bili odloženi zato što nisu bili dovoljno bliski SARS-u.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?