Kineski ljekar: Saznao je da u Vuhanu nešto kriju, a onda mu rekli da li je virus podmetnut

  • 18.05.2020. 09:38

Kina je zabilježila 7 novih slučajeva korona virusa u posljednja 24 sata, ali zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je opasnost od drugog talasa zaraze kovidom-19 i dalje velika.

Situacija se posebno prati u Jilinu gdje su uvedene pojačane mjere, pa je tako samo jednoj osobi iz domaćinstva dozvoljeno da tokom dana izlazi napolje.

Građanima je preporučeno da ne napuštaju grad, a svako ko je na to prisiljen iz nekog razloga mora pokazati negativan test obavljen u posljednjih 48 sati.

Jilin je drugi najveći kineski grad u istoimenoj pokrajini, koja graniči sa Sjevernom Korejom i Rusijom. Pokrajina je privremeno u srijedu suspendovala putničke vozove.

Zdravstveni savjetnik kineske vlade Zong Nanšan kazao je da je opasnost od drugog talasa zaraze korona virusom i dalje velika.

"Većina Kineza ovog je trenutka i dalje osjetljiva na moguću zarazu kovidom-19 zbog nedostatka imuniteta. Suočeni smo s velikim izazovom, mislim da ovog trenutka nije ništa bolja situacija nego u stranim zemljama", upozorio je Zong.

On je kazao i kako su lokalne vlasti u Vuhanu, gradu iz kojeg je krenula pandemija, zataškale ključne detalje o obimu početne zaraze.

Rekao je kako je 18. januara posjetio Vuhan i kako su mu tada ljekari i bivši studenti govorili kako je situacija gora nego što se prikazuje.

Virus je podmetnut?

Posumnjao je da mu vlasti u Vuhanu ne govore istinu jer je zvaničan broj novooboljelih u tom gradu iznosio 41 čak deset dana zaredom.

"Nisam vjerovao u te brojke i tražio sam da mi daju stvarne brojeve", kazao je Nanšan.

Iako priznaje da je Vuhan na početku prikrivao prave brojeve, Nanšan odbacuje da se prikrivanje nastavilo i nakon što su centralne kineske vlasti preuzele stvar u svoje ruke.

"Od 23. januara svi su podaci bili vjerodostojni", kazao je.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je virus stvoren u laboratoriji.

Kazao je da je o tome više puta pitao Ši Zengli, vodeću virusološkinju s Instituta za virusologiju u Vuhanu, koja mu je kazala da s opremom koju trenutno imaju i stručnjacima na raspolaganju nisu mogli stvoriti virus.