Pobjegla u SAD

Kineska doktorka tvrdi da ovaj izvještaj pokazuje da je korona nastala u laboratoriji u Vuhanu

  • 15.09.2020. 15:58

Li Meng Jan, virusolog iz Kine, objavila je izvještaj koji bi trebalo da bude dokaz da je korona virus stvoren u laboratoriji u Vuhanu.

Li već mjesecima zagovara teoriju da je virus vještački napravljen i tvrdi da taj izvještaj dokazuje njene tvrdnje.

Li, koja je radila kao istraživač u Hongkongu pri laboratoriji ustanove za javno zdravlje u izvještaju navodi da je virus napravljen u laboratoriji i to za samo šest mjeseci.

U naučnom radu objavljenom na sajtu "Zenodo", koji su potpisala još dva autora, objašnjava se kako SARS-CoV-2 ima biološke karakteristike koje ne odgovaraju prirodnim zoonotskim virusima.

"Teorija prirodnog porijekla, iako široko prihvaćena, nema značajnu podršku. Međutim, alternativna teorija da je virus možda potekao iz istraživačke laboratorije strogo je cenzurisana u naučnim časopisima. Bez obzira na to, SARS-CoV-2 pokazuje biološke karakteristike koje nisu u skladu sa prirodnim zoonotskim virusom", piše u izvještaju.

Ranije su pojedini američki naučnici objavili rad u kom navode da su mapiranjem genoma Covida došli do zaključka da SARS-CoV-2 nije napravljen u laboratoriji, niti da je virusom manipulisano. S druge strane, ovaj naučni rad to demantuje.

Nekoliko dana uoči objavljivanja rada, Li je za medije rekla da je korona virus nastao u laboratoriji u Vuhanu, koju kontroliše kineska vlada.

Ona insistira da je tvrdnja da je virus potekao sa pijace u Vuhanu priča kojom se "ljudima mažu oči".

"To je priča da se ljudima zamažu oči. Ovaj virus nije nastao u prirodi", rekla je.

Virusolog istovremeno tvrdi da je prva istraživanja o kovid-19 počela da sprovodi još prošle godine. Ona je prethodno optužila Peking da laže o tome kada su saznali za postojanje virusa, te da su učestvovali u zataškavanju njenog otkrića.

U aprilu je Li pobjegla iz Hongkonga u Ameriku, navodno sa ciljem da upozori svijet na pandemiju. Od tada se krije iz straha za svoju bezbjednost. Tvrdi da su je njeni šefovi u Hongkongu, gdje je radila u laboratoriji koju priznaje SZO, ućutkavali kada je htjela da upozori javnost na koronu u decembru prošle godine.

Ona tvrdi i da su, prije nego što je napustila Kinu, uništeni svi njeni radovi i dokazi koje je prikupila o nastajanju korona virusa.

U decembru je radila kao virusolog u laboratoriji Univerziteta u Hong Kongu, centru za istraživanje zaraznih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije.

Njen šef, profesor Leo Pun, zatražio je od nje da istraži tajanstveni skup slučajeva zaraze virusom sličnim SARS-u u kineskom gradu Vuhanu.

Profesor Pun bio je jedan od naučnika koji su se bavili identifikacijom sekvence genoma korona virusa koji je izazvao epidemije SARS iz 2003. godine.

Ono što je otkrila u Pekingu je ignorisano i dalje potisnuto od strane režima i njegovih naučnika.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.