Otkazani svi letovi

Kina zatvara čitav grad zbog 17 zaraženih

  • 18.07.2020. 07:59

Gotovo svi letovi ka Urumćiju, glavnog grada kineskog muslimanskog regiona Sinkjang, otkazani su zbog pandemije korona virusa, prenosi BBC pozivajući se na lokalne medije, i dodaje da u Sinkjangu vlada obećava odlučne mjere za suzbijanje pandemije korona virusa.

Kako se navodi, stroge mjere za suzbijanje širenja korona virusa uključuju zaustavljanje metro linije kao i mnogih linija javnog autobuskog prevoza.

U Sinkjangu su novi slučajevi korona virusa zabilježeni u srijedu, prvi put poslije nekoliko mjeseci u tom regionu, u kojem mahom žive muslimanski Ujguri i pripadnici drugih turskih manjina.

Prema zvaničnim podacima, u Urumćiju je do sada potvrđeno šest simtomatskih slučajeva korona virusa i 11 asimptomatskih slučajeva, pokazuju zvanični podaci.

Otkazano je više od 600 letova ka međunarodnom aerodroma u Urumćiju i sa njega, što je više od 80 odsto od ukupnog broja letova zakazanih za danas.

Takođe, od danas brojne aviokompanije zahtijevaju da svi putnici koji putuju u Urumći i iz njega pokažu negativan test na korona virus, ne stariji od sedam dana.

Korisnici pojedinih društvenih mreža u Urumćiju tvrde da im je rečeno da ne napuštaju svoje domove, dok drugi navode da se ljudi zaustavljaju prilikom pokušaja ulaska u drugi grad u toj pokrajini, Kašgar, ili izlaska iz njega.

Nakon što se pandemija pojavila u Kini krajem 2019. godine, broj novozaraženih konstantno je opadao, ali se kineski zvaničnici veoma ozbiljno odnose čak i prema vrlo malim žarištima, kako bi izbjegli drugi talas korona virusa, navodi BBC.