Oružje budućnosti

Kina testirala elektromagnetni top

  • 05.01.2019. 16:35

Kineska ratna mornarica testirala je prvi elektromagnetni top domaće proizvodnje, čime je izazvala zabrinutost Pentagona koji kasni s testiranjem svog topa.

Vijest o prvom kineskom elektromagnetnom topu početkom prošle godine prvi je prenio kineski vojni entuzijasta Dafeng Cao.

On je objavio fotografiju kineskog ratnog borda „Haiuangsan 936“, na kojem je postavljen masivni i dosad neviđeni elektromagnetni top.

Brod s novim oružjem krišom je snimljen u januaru prošle godine u brodogradilištu Vuhanu, a fotografija je objavljena na kineskoj društvenoj mreži Veibo.

Ovih dana Dafeng Cao je objavio nove fotografije spomenutog broda kako plovi Tihim okeanom, a na kojima je vidljiv i novi top koji se trenutno testira, piše „T portal“. 

Stručnjaci pojašnjavaju da je top razvijen uz pomoć pekinškog Instituta za tehnologiju i da je riječ o oružju budućnosti koje je i dalje u eksperimentalnoj fazi. Prema procjenama, oružje bi moglo da bude stavljeno u funkciju do 2025. godine.

Top koristi elektromagnetnu silu kako bi izuzetno velikom brzinom spaljivalo projektile duž elektronski nabijenih čeličnih „šina“ koje stvaraju magnetno polje.

Top može da pogodi metu udaljenu do 200 kilometara brzinom od dva kilometra u sekundi, a svaki projektil košta između 50.000 i 75.000 dolara.
 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.