Triazavirin

Kina testira ruski lijek protiv koronavirusa

  • 04.02.2020. 11:52

Kina je kupila ruski antivirusni lijek triazavirin kako bi ga testirala za liječenje novog koronavirusa, izjavio je zamjenik ministra zdravlja Rusije Sergej Krajevoj.

- Oni sada kupuju od nas jedan lijek, triazavirin, kako bi sproveli svoja klinička ispitivanja. Stvar je u tome što za sada nema jasno dokazanih specifičnih antivirusnih svojstava - rekao je Krajevoj.

Krajevoj je precizirao da Kina specijalno nabavlja triazavirin, kako bi procijenila sposobnost lijeka u borbi protiv novog koronavirusa.

Prema dostupnim izvorima - triazavirin je antivirusni lijek direktnog djelovanja iz porodice azoloazina i koristi se za liječenje gripa. Razvila ga je grupa ruskih stručnjaka, a proizvodi se na Uralu.

Do sada je 427 osoba preminulo od koronavirusa, a zaraženo je više od 20.000 ljudi.

Kineske vlasti su 31. decembra obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom dijelu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti - to je koronavirus 2019-nCoV.

Prvi oboqeli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Тагови: