Carinski rat

Kina suspendovala kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda

  • 05.08.2019. 21:34

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je danas da su kineske kompanije prestale sa kupovinom američkih poljoprivrednih proizvoda i da Peking ne odbacuje mogućnost uvođenja carina na poljoprivredne proizvode iz SAD kupljene nakon 3. avgusta.

"Kineske kompanije suspendovale su kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda", navodi se u saopštenju i dodaje da se Kina nadala da će SAD održati obećanje i stvoriti neophodne uslove za bilateralnu saradnju. 

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je nešto ranije da Peking nije ispunio svoje obećanje da će kupovati veće količine poljoprivrednih proizvoda iz SAD i poručio je da će uvesti nove carine na kinesku robu u vrijednosti od 300 milijardi dolara. 

Kineski mediji prenijele su ranije izjavu neimenovanog zvaničnika iz kineske Nacionalne komisije za razvoj i reformu koji je rekao da su Trampove optužbe neosnovane. 

Prema riječima zvaničnika, Kina je od SAD u periodu između 19. jula i 2. avgusta kupila 130.000 tona sjemena soje, 120.00 tona sirka, 60.000 tona brašna, 40.000 tona svinjetine i proizvoda te 25.000 tona pamuka. 

Kina je najveći kupac američkog sojinog sjemena koje je najvrijedniji poljoprivredni izvozni proizvod iz SAD. Trampova administracija objavila je planove da će odvojiti 28 milijardi dolara za nadoknadu američkim poljoprivrednicima za gubitke nastale trgovinskim sporovima.

Тагови: