Stvaranje "zamišljenog neprijatelja"

Kina optužuje SAD za loše odnose

  • Izvor: Tanjug
  • 26.07.2021.09:48

Kina je danas optužila Sjedinjene Države za "zastoj" u odnosima između dvije zemlje i stvaranje "zamišljenog neprijatelja", u trenutku kada je došla u posjetu Vendi Šerman, zamjenice državnog sekretara SAD.

Šermanova je stigla u nedjelju u Kinu na rijetke, direktne razgovore koji će biti održani u gradu Tianžin, u trenutku kada se pogoršavaju odnosi između dvije najveće svjetske ekonomije, prenosi Rojters.

"Odnosi između SAD i Kine se ne pomjeraju s mrtve tačke i suočeni su sa ozbiljnim poteškoćama", ocijenio je zamjenik ministra spoljnih poslova Kine Ksie Feng tokom gostovanja na državnoj televiziji.

Šermanova, čija je posjeta Kini u posljednjem trenutku dodata azijskoj turneji koja je inicijalno planirana posjetama Japanu, Južnoj Koreji i Mongoliji, trebalo bi da se sastane kasnije danas sa ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, članom državnog saveta.

Dan nakon što je Kina najavila da uvodi sankcije bivšem američkom ministru trgovine Vilburu Rosu i drugima, Vang je u subotu upozorio da Kina neće prihvatiti da Sjedinjene Države zauzmu "superiornu" poziciju u međusobnim odnosima.

Tagovi: