Odbili Sporazumu za kontrolu naoružanja

Kina odbila Merkelovu, ne žele ograničiti naoružanje

  • 16.02.2019. 21:11

Kina je odbacila poziv njemačkog kancelara Angele Merkel da se pridruži Sporazumu za kontrolu naoružanja, jer bi time bila postavljena nepoštena ograničenja kinskoj vojsci.

Iz bojazni od pokretanja trke u naoružanju između Kine, Rusije i SAD nakon raspada Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa /INF/, Merkelova je danas uputila poziv za postizanje globalnog dogovora. 

"Razoružanje je nešto što se tiče svih nas i naravno da bi nam bilo drago da se slični razgovori ne vode samo između SAD, Evrope i Rusije, već i sa Kinom", rekla je Merkelova na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji. 

Rusija i SAD potpisale su 1987. godine Sporazum kojim se zabranjuje proizvodnja projektila dometa između 500 i 5.500 kilometara. 

U februaru je počelo šestomjesečno povlačenje SAD iz Sporazuma, uz obrazloženje da Moskva krši dogovor. Rusija je negirala optužbe. 

Analitičari navode da sugestija Merkelove o učešću Kine predstavlja potencijalni izlaz iz pat pozicije, jer bi novi sporazum mogao da obuhvati američke zabrinutosti od jačanja vojnog potencijala Kine i Rusije. 

Kineski diplomata Jan Điječi, koji je danas govorio u Minhenu, naglasio je da su njihovi projektili odbrambene prirode. 

"Kina razvija svoje kapacitete strogo u skladu sa svojim odbrambenim potrebama i nikom ne predstavlja prijetnju. Mi smo protiv multilateralizacije INF", naglasio je Điječi.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.