Četvrta od 11 misija

Kina nastavlja izgradnju svemirske stanice

  • Izvor: Tanjug
  • 20.09.2021.19:40

Kineska svemirska letjelica za snabdijevanje zalihama uspješno je pristala u orbiti noseći modul svemirske stanice, a riječ je o četvrtoj od 11 misija potrebnih za završetak izgradnje prve kineske svemirske stanice, što je planirano za kraj naredne godine, prenijeli su mediji.

Raketa "nebesko plovilo" lansirana je iz centra za svemirsko lansiranje Vemčang na južnom kineskom ostrvu Hajnan, prenio je Rojters.

Svemirska letjelica se spustila noseći jezgro Tianhe koje je potrebno za igradnju svemirske stanice, kao i gorivo i zalihe za tri astronauta koja će putovati do Tianhea u oktobru.

Astronauti će boraviti tamo šest mjeseci i to će biti peta i posljednja misija ove godine u vezi sa izgradnjom svemirske stanice.

Sljedeće godine Kina će lansirati dva dodatna jezgra za svemirsku stanicu, Ventian i Mengtian, koja će doputovati na "long marč broketsu", najmoćnijem kineskom svemirskom transportnom vozilu.

Kina je počela sa izgradnjom svemirske stanice sa tri modula u aprilu raspoređivanjem Tianhea, nakon čega je uslijedila tromjesečna misija sa posadom koja je završena prošle nedjelje.

Svemirska stanica će se po završetku takmičiti sa međunarodnom svemirskom stanicom (IS S) koju podržavaju SAD, Rusija i Japan.

Kini su Sjedinjene Američke Države zabranile učešće u IS S-u.

Tagovi: