Glazgov

Kina i Amerika dogovorile saradnju za rješenje klimatske krize

  • Извор: СРНА
  • 10.11.2021. 22:03

Kina i SAD priznale su hitnost klimatske krize i obećale danas u Glazgovu da će raditi zajedno na klimatskim akcijama, javlja BBC.

Dvije zemlje su najveći svjetski emiteri ugljen-dioksida, a američki izaslanik za klimu Džon Keri je rekao da ovaj sporazum predstavlja "imperativ saradnje".

On je dodao da su se obje strane na klimatskoj konferenciji COP26 složile da "rade zajedno na ograničavanju emisija metana".

On je rekao da će obećanje Kine da stvori "sveobuhvatan i ambiciozan nacionalni akcioni plan za metan" imati "značajan efekat" na klimatsku krizu.

"SAD i Kina imaju dosta različitih stavova, ali što se tiče klime, saradnja je jedini način da se ovaj posao završi", rekao je Keri.

Glavni kineski pregovarač za klimu Ksie Zhenhua rekao je da će Kina ojačati svoje ciljeve za smanjenje emisija i da namjerava da razvije nacionalni plan u vezi sa metanom.

Ksi je rekao da su SAD i Kina, dva najveća svjetska emitera gasova sa efektom staklene bašte, takođe postigli dogovor o zajedničkoj deklaraciji, koja će kasnije biti objavljena.

Timermans pozdravio klimatski pakt između SAD i Kine

Visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans pozdravio je danas klimatski pakt između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, rekavši da će taj sporazum pomoći drugim državama da postignu dogovor na samitu COP26 Ujedinjenih nacija o klimi.

"Zaista je ohrabrujuće vidjeti da su te dvije zemlje koje su bile zavađene oko brojnih pitanja uspjele da pronađu zajednički jezik za najveći izazov sa kojim se čovječanstvo danas suočava“, rekao je Timermans za Rojters i predočio da to pokazuje da SAD i Kina znaju da ova tema prevazilazi sva druga pitanja.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)