Snimak iz vazduha

Kina gradi vještačka ostrva i na njima vojne baze

  • 10.08.2018. 20:59

Američki mediji su danas objavili nevjerovatnu reportažu iz Južnog kineskog mora, gdje kineska mornarica gradi vještačka ostrva kao vojne baze, iako susjedne države osporavaju kineski suverenitet nad tim vodama.

Nakon što su se ukrcali u avion za nadziranje američke mornarice P8-A Posejdon u Okinavi, CNN-ovi novinari preletjeli su iznad voda koje su predmet jednog od najvećih teritorijalnih sporova na svijetu.

Posada vojnog aviona tokom leta je dobila čak šest odvojenih upozorenja od kineske vojske, u kojima su im jasno poručili da su na kineskoj teritoriji i kako treba da odu.

"Američko vojno vazduhoplovstvo, ovo je Kina, napustite je odmah i držite se podalje kako biste izbjegli bilo kakav nesporazum", rekao je glas.

Svaki put, Posejdon je emitovao isti odgovor: "Ovo je suverena letjelica američke mornarice koja sprovodi zakonite vojne aktivnosti van nacionalnog vazdušnog prostora bilo koje obalske države. Pri vršenju ovih dužnosti koje garantuje međunarodno pravo, djelujemo s dužnim obzirom prema pravima i dužnostima svih država."

Pilot američke mornarice letio je kraj četiri ključna ostrva u lancu gdje je Kina izgradila četiri utvrđenja: Subi Rif, Fieri Kros Rif, Džonston Rif i Miskif Rif. S prozora, daleko ispod, CNN je dobio jasan pogled na avione i radarske instalacije nad ostrvima pod kineskom kontrolom koji su nekada bili bezopasni pjesak i plićak.

"Bilo je iznenađujuće vidjeti aerodrome usred okeana", rekao je poručnik Loren Kalen koji je vodio vazdušnu borbenu ekipu na letu mornarice. Uz to, Posejdonovi senzori snimili su čak 86 plovila, uključujući brodove kineske obalske straže, usidrene u ogromnoj laguni na grebenu Subi.

Vijetnam, Filipini, Tajvan, Indonezija, Malezija i Brunej polažu pravo na sporne dijelove mora koji obuhvataju 3,6 miliona kvadratnih kilometara, ali Kina ima puno dalekosežnije zahtjeve od ostalih. Kineski režim, naime, tvrdi da je najveći dio ovog mora dio kineske teritorije "od drevnih vremena".

Pekinških "devet linija", kojima ocrtava teritoriju na koji polaže pravo, proteže se više od hiljadu kilometara od njihove najjužnije pokrajine i obuhvata gotovo čitavo Južno kinesko more, za koje UN procenjuju da kroz njega prolazi jedna trećina globalnih brodskih prolaza. Takođe, vjeruje se da Južno kinesko more sadrži bogate rezerve nafte i prirodnog gasa.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)