Sjeverna Koreja

Kimova država na ivici kolapsa: Izvještaj UN-a govori da umiru od gladi

  • 09.06.2020. 17:16

Sredinom 1990-ih Sjeverna Koreja je doživjela manjak hrane za koji se vjeruje da je odnio tri miliona života.

Komunistička azijska zemlja je jedina u svijetu koja nije prijavila slučajeve infekcije koronavirusom Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

UN-ov stručnjak za ljudska prava upozorio je u utorak na "široku nestašicu hrane i neuhranjenost" u Sjevernoj Koreji, pogoršanu pet mjeseci dugim zatvaranjem granica s Kinom i restriktivnim mjerama protiv koronavirusa.

Thomas Ojea Kuintana, specijalni izvjestilac za ljudska prava za Sjevernu Koreju, pozvao je Savjet Bezbjednosti UN-a da "razmotri sankcije" izrečene toj izolovanoj zemlji kako bi se osigurale isporuke hrane.

Sredinom 1990-ih Sjeverna Koreja je doživjela manjak hrane za koji se vjeruje da je odnio tri miliona života. Komunistička azijska zemlja je jedina u svijetu koja nije prijavila slučajeve infekcije koronavirusom Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ali pandemija je Sjevernoj Koreji donijela "drastične ekonomske poteškoće", upozorava Ojea Kuintana, navodeći pad od 90 odsto u trgovini sa susjednom Kinom u martu i aprilu.

On je dodao da su "izgledi za dalje produbljivanje nestašice hrane i nesigurnost hrane alarmantni".

„Postoje izvještaji o povećanju broja beskućnika u većim gradovima, uključujući djecu, a cijene lijekova su naglo skočile. Sve veći broj porodica jede samo dva puta dnevno ili jede samo kukuruz, a neke gladuju“, rekao je.

U ranijim analizama stanja u Sjevernoj Koreji, kao jedno od rješenja za skretanje pažnje sa velike gladi, jeste i ponovno zveckanje nuklearnim naoružanjem.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.