Bezbjednosne mjere

Kim "zasjeo" prvi u hotel, američki novinari morali tražiti novi

  • 26.02.2019. 21:41

Najprije se činilo da je riječ o sjajnom potezu u važnoj političkoj šahovskoj partiji: sjevernokorejski lider Kim Džong Un rezervisao je isti hotel u kojem tokom sastanka u Hanoju s američkim predsjednikom Donaldom Trampom odsjedaju i novinari koji prate Bijelu kuću.

Južnokorejski mediji i stručnjaci pozdravili su ga kao "odvažnu i promišljenu strategiju" koja će Kimu omogućiti da američkoj sedmoj sili otkrije više o sebi.

"Izlažući svaki svoj korak američkim medijima i kamerama, Kim Džong Un možda želi da pošalje snažnu poruku o tome da je odlučan u svojoj želji da poboljša veze sa Sjedinjenim Državama", rekao je stručnjak iz Instituta Sejong, Čeong Seong-čang prije Kimovog dolaska u Hanoj.

Međutim, nekoliko minuta pošto je Kim u utorak stigao na vijetnamsku graničnu stanicu, vijetnamsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da hotel "Melia Hanoi", u kojem je boravak rezervisao Kim Džong Un, neće ugostiti američki press-centar, odnosno stotine američkih novinara zadužene za praćenje ssmita.

U manje od 24 sata od te informacije, pres-centar Bijele kuće premješten je u zajednički prostor namijenjen svim novinarima i smješten u palati "Viet Xo", velikom zdanju iz sovjetskog perioda koje se nalazi nekoliko blokova od hotela Melije.

Nije poznato šta je sa smještajem novinara koji su rezervisali sobe u Meliji. Reuters podsjeća da su reporteri i ostali gosti hotela u kojem je Kim boravio tokom prvog samita s Trampom u Singapuru prošle godine morali biti na dovoljnoj udaljenosti od sjevernokorejskog vođe, a mobilne telefone i kamere morali su da sklone u džepove dok se Kim sa saradnicima kretao hotelom. Gosti koji su uspjeli da ga fotografišu, slike su morali da izbrišu.

U hotel Meliju je, nekoliko dana prije Kimovog dolaska, doputovao njegov bliski saradnik Kim Čang Son, koji je sa saradnicima hotel detaljno pregledao.

U ponedjeljak je zaposlenik hotela Reutersu rekao da je na trećem spratu hotela u potpunosti spreman press-centar za novinare Bijele kuće te da je sprat ispod čitava plesna dvorana hotela rezervisana za rad sjevernokorejske delegacije.

I sve je dobro funkcionisalo dok se Kim nije iskrcao iz voza. Za početak, Reutersov reporter izbačen je iz hola hotela neposredno prije Kimovog dolaska.

"U startu je bilo teško povjerovati u to da je riječ o sjajnom i mudrom potezu", komentarisao je Čeong.