Nova čistka u Sjevernoj Koreji

Kim nakon propalog sastanka sa Trampom pogubio visoke zvaničnike VIDEO

08:45, 31.05.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Sjevernokorejski lider Kim Džong-un naložio je pogubljenje specijalnog izaslanika za Sjedinjene Američke Države Kim Hjok-čola i još četiri zvaničnika ministarstva spoljnih poslova zbog neuspješnog samita sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, prenose južnokorejski mediji.

Šef organizacijskog odbora neuspjelog samita Kim Jong-čol, čiji je kolega na američkoj strani bio državni sekretar Majk Pompeo, poslat je u radni logor i na 'ideološko obrazovanje'.

Podsjetimo, u februaru se u Hanoju održao samit dva lidera na kome je trebalo da se dogovore o denuklearizaciji.

Međutim, poslije samo nekoliko sati skup je iznenada prekinut zbog potpunog neslaganja u stavovima.

Ipak, južnokorejski vrh nije želeo da potvrdi navode medija.

Thumbnail

Navodno su egzekucije četiri zvaničnika izvršene u martu, a svi su bili optuženi za špijunažu u korist SAD-a.

Ni Kimov lični prevodilac, Šin Hje-jong, nije uspjela da izbjegne kaznu. Završila u je radnom logoru za političke zatvorenike zbog "podrivanja autoriteta pravljenjem krucijalne greške prilikom prevođenja".

Kako se navodi, Kimov bijes nije izbegla ni njegova sestra Kim Jo-džong koja se smatrala donedavno nedodirljivom u Sjevernoj Koreji.

Do daljeg neće obavlja nikakve značajne dužnosti, ali zasad se ne zna da li joj je život u opasnosti.

Mediji prenose da je postalo jasno da se nešto sprema u Pjongjangu kada je objavljen službeni komentar u državnim novinama.

Thumbnail

"Ko pred svima izigrava divljenje Vođi, a istovremeno njemu iza leđa sanja o nečem sasvim drugom, radi protiv Partije i revolucije i sve takve očekuje nemilosrdna presuda. Pojavili su se izdajice i prevrtljivci koji samo recituju riječi odanosti Vođi pa ih čak i menjaju kako vjetar duva", navodi se u uvodniku.

Ovakvi komentari nisu se u državnim novinama pojavljivali još od 2013. godine kada je pogubljen Kim Džong-unov teča Džang Song-taek.