Sjeverna Koreja

Kim Džong Un u drugom planu: Misteriozni čovjek u plavom odvukao svu pažnju

  • Извор: Б92
  • 14.10.2021. 17:56

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un je tokom izložbe novog naoružanja u ponedjeljak obećao da će izgraditi nepobjedivu vojsku, i optužio SAD za stvaranje tenzija.

Na izložbi "Samoodbrana 2021", održanoj povodom obilježavanja 76. rođendana vladajuće Radničke partije, prikazan je veći broj novog naoružanja, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje je Sjeverna Koreja već testirala ili pokazala tokom vojne parade.

Tada je primijećen i neobičan izbor Kimove obuće, ali još jedan detalj privukao je veliku pažnju javnosti, piše "New York Post".

Kimu je, naime, šou ukrao čovjek u uskom, plavom kombinezonu sa kacigom sa crvenim, bijelim i plavim prugama koji je stajao pravo pored oficira u standardnim, maslinastim uniformama, pozirajući za fotografiju. Još je samo jedan oficir sa njegove lijeve strane nosio plavu uniformu, iako standardnu.

Neki su ga nazvali "superherojem", "kapetanom Sjeverne Koreje" ili "raketašem", što je bio nadimak koji je bivši američki predsjednik Donald Tramp dodijelio Kimu.

Državni sjevernokorejski mediji nisu identifikovali misterioznog čovjeka, ali je Džefri Luis, stručnjak Instituta međunarodnih studija Midlberi u Montereju, rekao u "tvitu" da "djeluje da je padobranac".

"New York Post" prenosi navode državne agencije KCNA, da je "vrhunski padobranac pokazao vještine slijetanja, lepršajući crvenom partijskom zastavom na nebu" uoči ceremonije.

Kim, koji je za ovu priliku izabrao moderno odijelo, je najavio da će izgraditi "nepobjedivu vojsku", ali je pažnja pala na misterioznog čovjeka u plavoj uniformi s kacigom a slika je, naravno, postala viralna, prenosi "B92".