Šef Predstavništva Republike Srpske u Americi

Kesić: Rezultati neizvjesni, mora se čekati prebrojavanje glasova

  • 03.11.2020. 20:10

Šef Predstavništva Republike Srpske u Americi Obrad Kesić kaže da su prvi nepotpuni rezultati američkih izbora neizvjesni i da se mora čekati da budu prebrojani glasovi da bi se vidjelo da li je pobijedio Donald Tramp ili Džozef Bajden.

Prema njegovim riječima, analitičari smatraju da je izborna trka neizvjesna i da se mora čekati da budu prebrojani svi glasovi.

"Ja sam glasao u državi Virdžiniji i bilo je prazno. Sve sam završio ispod pet minuta. Toliko mi je trebalo da glasam. Ali to je zato što ja živim u opštini gdje su većinom glasači demokrate i oni su već glasali", rekao je Kesić za TV "Prva".

On je naveo da su biračka mjesta u mnogim gradovima u velikoj mjeri prazna, jer su ljudi ranije glasali.

"Ovde govore da su glasači koji su već glasali u velikoj meri podržali Bajdena i da je on imao prednost među tim glasači koji su glasali poštom ili koji su iskoristili svoje pravo da glasaju ranije na raznim izbornim mestima", objašnjava on.

Kesić kaže da je na Floridi Bajden u prednosti od oko 100.000 glasova.

On dodaje da se danas očekuje obrnuto - da će Tramp imati veliku prednost i da će se tri prema jedan glasači danas opredjeljivati za Trampa.

"Zbog toga onda analitičari gledaju da je ovo neizvesno i da se mora čekati da se prebroje svi glasovi... Sistem elektronskih glasova omogućava da one države koje nisu jasno opredeljene za kandidata republikanaca ili demokrata", oni odlučuju na svakim predsedničkim izborima. Zato one dobijaju na težini" naveo je Kesić.

On podsjeća da su Tramp i Bajden posljednje dane kampanje proveli u tim državama, među kojima su Ohajo, Pensilvanija, Florida, Arizona, Nevada, Sjeverna Karolina.

Kesić ističe da u njima i Srbi žive u značajnom broju, te da je u tom kontekstu srpski glas važan glas i da su se zato obje kampanje potrudile da ga pridobiju.

Prema njegovim riječima, ako bude tijesno kao i 2016. godine, onda će srpski glas imati veliki značaj.

"Znamo da Srbi koji su nacionalno orijentisani u velikoj meri u SAD glasaju za predsednika Trampa. U tom kontekstu taj glasački blok je mnogo značajan", rekao je Kesić.

On ističe da se rezultati mogu očekivati brzo, ako bude sigurna pobjeda nekog od kandidata, ali da misli da će se čekati danima, a možda i sedmicma ako se uključe sudovi.

"Obe ekipe su pripremile pravne timove, do danas je podnijeto 400 primjedbi. Ako sudovi odlučuju, konačni rezultat nećemo imati uskoro", kaže Kesić. 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.