Melburn

Kardinalu šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja

  • 13.03.2019. 10:04

 Sud u Australiji izrekao je danas kaznu od šest godina zatvora kardinalu Džordžu Pelu zbog seksualnog zlostavljanja dva dječaka iz crkvenog hora u katedrali u Melburnu sredinom devedesetih.

Glavni sudija Peter Kid izrekao je zatvorsku kaznu koja podrazumijeva da ne može biti uslovnog puštanja najmanje tri godine i osam mjeseci. 

Bivši šef finansija Vatikana i nekadašnji bliski savjetnik pape Franje je najviše rangirani katolički zvaničnik koji je do sada osuđen zbog seksualnih prestupa, prenijela je agencija DPA. 

Pel je stajao mirno i nije reagovao tokom izricanja kazne, a potom je potpisao dokument kojim je do kraja života registrovan kao seksualni prestupnik. 

Sudija je rekao da Pel tokom suđenja "nije pokazao dokaze da žali ili se kaje", što bi mogao da bude razlog za ublažavanje kazne. 

"Vi niste žrtveni jarac propusta ili percepcije o propustima Katoličke crkve. Niste bili optuženi zbog takvih propusta", rekao je sudija. 

On je opisao Pelova krivična djela kao "rizična i drska" i rekao da je njegova odluka da ih počini bila svjesna i "perverzna". 

Sudija je ukazao na veliki kontrast moći između Pela i njegove dvije trinaestogodišnje žrtve i rekao da se "očigledno dogodilo narušavanje povjerenja i zloupotreba položaja". 

Jedna od Pelovih žrtava, čije je svjedočenje porota saslušala, rekla je da joj je teško i da ne osjeđa utjehu poslije ovakvog ishoda.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.