Kapetan Tom Mur preminuo od korona virusa

  • 02.02.2021. 18:29

Kapetan ser Tom Mur, veteran Drugog svjetskog rata koji je prikupio skoro 39 miliona funti za dobrotvorne organizacije tokom prvog zaključavanja koronavirusa u proljeće 2020. godine, preminuo je u dobi od 100 godina nakon pozitivnog testiranja na koronavirus.

Njegove ćerke, Hannah i Luci, potvrdile su Mooreovu smrt u izjavi.

Mur je primljen u bolnicu Bedford u nedjelju nakon što se neko vrijeme liječio od upale pluća i bio pozitivan na Covid-19 prošle nedjelje.

U izjavi objavljenoj na Tviter stranici za veterane istog dana, njegova porodica je rekla da se liječio kod kuće do nedjelje kada mu je bila potrebna dodatna pomoć u disanju.

Hana Ingram-Mur rekla je da njenog oca nije trebalo odvesti na jedinicu intenzivne njege.

Portparol Murove porodice rekao je tada za BBC da nije primio vakcinu Covid-19 zbog ljekova koje je uzimao protiv upale pluća.

Murovi napori za prikupljanje sredstava tokom prvog nacionalnog zaključavanja u aprilu prošle godine prikupili su 38,9 miliona funti za dobrotvorne organizacije NHS-a nakon što je obećao da će prošetati 100 krugova po njegovom vrtu prije njegovog stotog rođendana zaokupio je maštu obožavalaca iz cijelog svijeta.

Boris Džonson je rekao da su Murovi „herojski napori podigli duh čitavoj naciji“, dok ga je vojvoda od Cambridgea pohvalio kao „mašinu za prikupljanje sredstava za jednog čovjeka“.

Neukrotivi duh koji je otjelotvorio inspirisao je naciju i nastavio je da obara dva Ginisova rekorda postajući najstarija osoba koja je dobila broj 1 na britanskim top listama i prikupivši najviše novca za samostalnu dobrotvornu šetnju.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина