Šestorica zatvorenika u bjekstvu

Kao u filmu: Palestinci prokopali tunel i pobjegli iz izraelskog zatvora

  • Izvor: Kurir
  • 06.09.2021.12:09

Izraelska policija organizovala je veliku poteru na sjeveru Izraela i na okupiranoj Zapadnoj obali, pošto je šest palestinskih zatvorenika prošle noći pobjeglo iz zatvora.

Kako je danas navedeno, postavljene su prepreke na putevima i policajci patroliraju tim područjem, a 400 zatvorenika je premješteno iz predostrožnosti kako bi se spriječili novi pokušaji bijega, javio je izraelski vojni radio.

Zatvorenici su pobjegli uz pomoć ljudi van zatvora, i to kroz tunel prokopan do zatvora Gilboa, za koji se smatralo da je jedan od bezbjednijih.

Premijer Izraela Naftali Benet je bijeg označio "ozbiljnim incidentom" koji zahtjeva maksimalan napor raznih izraelskih bezbjednosnih službi.

Beneta stalno obavještavaju o bjekstvu koje se dogodilo samo nekoliko sati prije obilježavanja početka jevrejske Nove godine.

Misli se da su zatvorenici krenuli ka Dženinu, na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje međunarodno priznata Palestinska uprava ima makar malo kontrole, a gdje su se ekstremisti u proteklm nedjeljama otvoreno sukobljavali s izraelskim snagama.

Izraelski helikopteri su jutros nadletali taj grad, a palestinski klub zatvorenika koji predstavlja bivše i sadašnje zatvorenike naveo je da su bjegunci stari od 26 do 49 godina.

Jedan od njih je Zakarija Zubeidi (46) koji je zu zatvoru od 2019. a bio je vođa Brigade Al Aksa povezane s organizacijom Fatah tokom drugog palestinskog ustanka prije više od 20 godina.

Četvorica zatvorenika služe doživotnu kaznu, saopštio je taj klub.

U izraelskim medijima je objavljena fotografija izlaza iz tunela i jedne osobe u crnoj majici koja gleda u rupu u zemlji.

Palestinske ekstremističke organizacije su brzo pohvalile bjekstvo. Portparol Islamskog džihada Daud Šehab označio ga je "istorijskim aktom koji će izazvati ozbiljan šok po izraelski bezbjednosni sistem i predstavlja udarac za vojsku i čitav sistem Izraela".

Bjekstvo pokazuje "da se borba za slobodu s okupatorom nastavlja i širi unutar zatvora i van njih da se postigne to pravo", rekao je portparol Hamasa Favzi Barhum.