Kandidat za ambasadora SAD u Njemačkoj: Napali smo pravoslavne hrišćane i postavili narko-mafiju!

18:37, 05.08.2020.
Izvor: Tanjug
Kandidat za novog ambasadora SAD u Njemačkoj Daglas Mekgregor kritikovao je američku intervenciju na Kosovu 1999. godine.

On je rekao da je intervencija bila usmjerena protiv pravoslavnih hrišćanskih Srba i da je nakon nje postavljena muslimanska narko-mafija, što je nazvano uspjehom za demokratiju, piše CNN u tekstu u kojem podsjeća i na njegove druge izjave koje naziva ksenofobičnim i rasističkim.

„Ti ljudi nikada nisu bili naši prijatelji“, rekao je Mekgregor, koji će zamijeniti Ričarda Grenela na mjestu ambasadora u Njemačkoj.

CNN navodi da je pored izjava u korist Srbije, iako je u to vrijeme kao vojno lice učestvovao u pripremi NATO kampanje, Mekgregor je objavio niz izjava koje s kose sa zvaničnom poltikom Vašingtona, kao kada je stao na stranu Rusije u sukobu Ukrajini.

U tekstu se navodi da će, ako njegovo imenovanje odobri Senat SAD, to označiti još jednu nisku tačku američko-njemačkih odnosa koji su se pogoršali tokom mandata predsjednika Donalda Trampa.

Portparol Bijele kuće Džad Dir u odgovoru mejlom je za CNN naveo da je Mekgregor visoko kvalifikovan za posao ambasadora, pozivajući se na znanje njemačke istorije i jezika koje je naučio u vrijeme kada je služio u Zapadnoj Njemačkoj.