Haos na pomolu

Kanada izručuje direktorku Huaveja u SAD

  • 02.03.2019. 11:38

Kanadski ministar pravosuđa zvanično je počeo proces izručenja SAD Meng Vanžou, finansijske direktorke kompanije Huavej.

Meng je 1. decembra uhapšena u Vankuveru na američki zahtjev.

Mjesec dana nakon što je američko pravosuđe objavilo dug popis tačaka optužnice protiv Huaveja i finansijske direktorke, "zvaničnici kanadskog ministarstva pravosuđa izdali su sudski nalog čime zvanično počinje proces izručenja", saopštila je kanadska vlada, piše Seebiz. 

Američko ministarstvo pravosuđa optužuje Huavej i njegovu finansijsku direktorku da su zaobišli američke sankcije Iranu, ali i da su preko dve podružnica ukrali industrijsku tajnu američke telekomunikacijske kompanije T-Mobilea. 

Advokati koji zastupaju Meng izrazili su razočaranje i ocijenili da su američke optužbe politički motivisane. 

"Naša klijentkinja tvrdi da je nedužna i da je američki sudski proces i izručenje zloupotreba procesnog prava", naveli su. 

Kanadska vlada odbacila je kineski zahtjev da Meng bude oslobođena i tvrdi da nema uticaja na pravosuđe. 

Meng, ćerka osnivača Huaveja Rena Žengfeja, uhapšena 1. decembra, puštena je uz kauciju sredinom decembra u Vankuveru gdje posjeduje dvije rezidencije. 

Odnosi Kine i Kanade zahladnili su nakon njenog hapšenja i Kina je uhapsila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок