Vlasti Kube progovorile

Kakvi to zvukovi narušavaju zdravlje američkih diplomata VIDEO

  • 11.06.2018. 18:08

Kuba je objavila detalje o posljednjem u nizu misterioznih zdravstvenih incidenata povezanih s američkim diplomatima u toj zemlji. Kubanski funkcioneri kažu da su za ovaj incident saznali krajem prošlog mjeseca kad su SAD saopštile kako se radnica ambasade razboljela nakon što je čula "neidentifikovane zvukove" u svojoj kući u Havani.

Radnica Američke ambasade prijavila je da je iskusila "zdravstvene simptome" nakon što je čula neobjašnjive zvukove u svojoj kući dva dana ranije.

Kuba, međutim, tvrdi da je poslala istražitelje u kuću američke radnice, ali da oni nisu pronašli potencijalni izvor zvuka te da im nije dopušten pristup samoj radnici. Kuba je američko povlačenje svojih dvoje diplomata iz ambasade opisala kao "politički motivisano".

"Nakon više od godinu istraživanja od specijalizovanih agencija i eksperata iz Kube i SAD, potvrđeno je da nema naučno pouzdane i vjerodostojne hipoteze ili zaključka koji opravdavaju postupke vlade SAD protiv Kube na štetu bilateralnih odnosa i s očitom političkom motivacijom", stoji u izjavi Kube.

Američki funkcioneri objavili su u petak da su povukli dvoje radnika iz ambasade i da trenutno prolaze kroz medicinske pretrage na Univerzitetu Pensilvanija da bi se utvrdilo jesu li pretrpjeli povrede mozga. Ovi novi slučajevi za sada nisu "medicinski potvrđeni", saopštio je funkcioner Stejt departmenta.

Osim ova dva posljednja slučaja, na Univerzitetu Pensilvanija se liječe i proučavaju i Amerikanci koji su prošle godine pogođeni "zvučnim napadima" na Kubi, kao i deset novih slučajeva tog tipa u Kini. Naime, SAD je izdao zdravstveni alarm za sve Amerikance u Kini nakon što je radnik u američkom konzulatu u Guangžou prijavio čudne zvukove i naknadne simptome. Potvrđeno je da je radnik pretrpio medicinski incident sličan onome koji su drugi američki radnici doživjeli u Havani na Kubi", izjavio je Stejt department.

Ako ljekari potvrde da posljednja dva pacijenata imaju isto medicinsko stanje, to će biti ukupno 25. i 26. takav slučaj od kada je prvi incident prijavljen prošle godine na Kubi. SAD tvrde da ne zna ko stoji iza "specifičnih napada", ali insistira na tome da Kuba ima odgovornost štititi diplomate na svom tlu. Američki funkcioneri ranije su ih nazvali "zvučnim napadima" ili "akustičnim napadima" zbog toga što su žrtve bile izložene zvukovima visoke frekvencije.

"Kuba je javno i službeno ponovila svoju volju da ozbiljno sarađuje u zajedničkoj potrazi za odgovorima, razjašnjavanjem i rješavanjem navodnih činjenica. Ministarstvo spoljnih poslova ponavlja da dokazi o navodnim incidentima nisu prezentovani i zadržava svoju nepokolebljivu predanost saradnji s američkim vlastima", stoji u izjavi Kube.

Тагови: