Portal "Atlantik"

Kako je Putin taktički nadigrao Zapad

  • 20.06.2018. 10:49

Svjetsko prvenstvo u fudbalu novi je adut ruskog predsjednika Vladimira Putina - nakon vraćanja Krima, zaštite Donbasa i pobjede nad islamistima u Siriji, on želi da predstavi Rusiju kao moćnu ekonomsku i sportsku silu, procjenjuje portal "Atlantik".

Rusija je u doba vladavine prvog ruskog predsjednika Borisa Jeljcina izgubila status velesile, procjenjuju politički analitičari, a sadašnji ruski lider teži obnovi snažne i moderne Rusije, koristeći dva najjača aduta - spoljnu politiku i sport.

Rusi su prvo organizovali Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. godine, što je bio prvi put od 1980. godine da je jedna od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza dobila organizaciju Olimpijade.

Rusi su zatim, "pred nosom" Engleza, dobili organizaciju ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u fudbalu. Glavni favorit za titulu domaćina, Engleska, dobila je samo dva glasa.

Odmah zatim, počele su optužbe na račun Fife o navodnoj korumpiranosti i umiješanosti u izborni proces. Ove optužbe, međutim, nisu značajno uticale na konačni izbor Rusije kao domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Ni do danas Britanci nisu zaboravili Rusima činjenicu da su im uzeli Mundijal, što su smatrali - gotovom stvari.

Prethodno, Rusija je vratila Krim, ušla u rat u Siriji na strani Bašara el Asada, bila optužena za rušenje malezijskog helikoptera i trovanje bivšeg ruskog špijuna Alekseja Skripalja i njegove kćerke - mada ništa od toga nije dokazano.

U sjenci tih događaja Svjetska agencija za antidoping optužila je Rusiju za akciju dopingovanja ruskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongjangu. Sam Putin je te optužbe nazvao dijelom antiruske kampanje sa Zapada.

Optužbe su ubrzo prešle i na sferu fudbala, ali detaljna analiza Fife nije dokazala postojanje nikakvih sumnjivih radnji.

Rusiji, možda, više neće ni trebati sport kao sredstvo za dokazivanje snage. Ona je u velikom stilu nastavila da širi uticaj i na spoljnopolitičkoj sceni.

"Srezala" je sankcije koje joj je uvela EU zbog Krima, a, uz to, na svoju stranu pridobila neke evropske zemlje u kojima jača evroskepticizam.

Američki predsjednik Donald Tramp počeo se zalagati za povratak Rusije u G8, iz koje je izbačena zbog krize u Ukrajini.

Fudbalskim rječnikom, Vladimir Putin je još jednom pokazao da je napad najbolja odbrana - uspio je da zadrži posjed lopte na protivničkoj polovini, sam je vodio tempo igre i čekao protivničku grešku. I dočekao ju je, navodi "Atlantik".