Virus korona

Kako je Kina obuzdala pandemiju bolje od ostatka svijeta?

  • 21.10.2020. 08:20

Dok se većina Evrope bori sa novim naletom korona virusa i strahuje od strašne i smrtonosne zime, Kina sve više napreduje u obuzdavanju pandemije korona virusa.

Kina je u ponedjeljak zabilježila najbrži ekonomski rast već drugi kvartal zaredom i istakla svoj brzi oporavak od pandemije, a kako zaključuje CNN, to se dogodilo zbog omogućavanja masovnih putovanja unutar zemlje.

Kina je u početku pristupila pandemiji veoma drakonski – zaključavanjem Vuhana u kome su se prvi put pojavili slučajevi korona virusa, dok u drugim dijelovima zemlje nije bilo tako strogih ograničenja. Kako se navodi, kineski uspjeh u kontroli korona virusa, nije rezultat tih ranih mjera kontrole, koliko ponašanja države nakon što se ljudima dozvolilo da se ponovo kreću.

– Konkretno, sposobnost Kine da prati slučajeve širom zemlje kad god postoji sugestija o novom klasteru infekcija omogućila je vladi da brzo reaguje i stavi pod kontrolu lokalne epidemije – navodi CNN.

To je, navodi se podrazumjevalo korišćenje sofisticiranog sistema zdravstvenog koda za praćenje kretanja ljudi, pa je tako za ulazak ljudi u odredjena preduzeća bila neophodna zelena zdravstvena kartica i QR kod, a te mjere omogućile su regionalnim vladama da zaključaju određenu oblast i sprovedu masovna ispitivanja.

To se nedavno vidjelo na primeru grada Čingdao gdje je za oko nedjelju dana testirano više od 10 miliona ljudi, a nakon što je prijavljeno 12 lokalnih transmisija virusa.

Između provincija i regiona, granice su više nadgledane, samim tim javni prevoz ograničen ili potpuno obustavljen. Ulazak u Kinu iz prekomorskih zemalja takođe je strogo ograničen, a na snazi su i stroge mjere karantina primenjene po dolasku.

Ograničavanju pandemije je takođe pomoglo i nošenje maski i pridržavanje propisa o javnoj higijeni, koje su kineske vlasti često strogo nadgledale. U Evropi i drugim zapadnim zemaljama, prije svega SAD, nošenje maske ostalo je problematično pitanje, čak i nekoliko mjeseci nakon što se pokazalo da daje efekat.

I dok je Kina kritikovana zbog svog početnog postupanja sa epidemijom u Vuhanu – cenzurisanjem vijesti i umanjivanjem ozbiljnosti situacije – nakon što je prepoznata kao nacionalna prijetnja, odgovor je bio brz i odlučan.

Dodaje se da je Kina, čak i kada se vratila u takozvanu normalu, ostala na oprezu, kako bi odgovorila brzo na pojavu novih klastera i pratila potencijalno zaražene osobe.

Poređenja radi, praćenje u većem dijelu Evrope i dalje je neuspješno, a sposobnost sprovođenja masovnih ispitivanja nedostaje u mnogim zemljama. Tamo gdje se sprovodi testiranje, korisnost rezultata se često rasipa jer infrastruktura za praćenje i stavljanje u karantin regionalnih klastera još uvijek nedostaje.

Takođe, i granice Evrope su uglavnom otvorene, a otvaranje granice naročito tokom ljetnjeg perioda dovelo je do rasplamsavanja virusa.

Iako se pokazalo da je kineski odgovor efikasan – kao i slični modeli u Južnoj Koreji, Japanu, Hong Kongu i drugim dijelovima Azije, Evropa i dalje zaostaje.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.