SAD

Kako će Tramp predati nuklearni kofer Bajdenu?

  • 20.01.2021. 15:19

Odlazeći predsjednik SAD Donald Tramp neće biti danas na inauguraciji Džoa Bajdena. Njegovo odsustvo imaće uticaj na jedan od najvažnijih detalja dana, a to je predaja nuklearnog kofera.

Zvanično, nema objašnjenja kako će Tramp predati Bajdenu nuklearni kofer, koji služi američkom predsjedniku da u svakom trenutku može da lansira nuklearne rakete, a nosi ga vojni pomoćnik, koji mora biti uz predsjednika non-stop.

Da nije trenutna situacija, kofer bi bio predat drugom pomoćniku koji stoji pored novoizabranog predsjednika na inauguraciji, u ovom slučaju Bajdena, dok polaže zakletvu, objašnjava CNN.

Ali danas, razmjena će se dogoditi malo drugačije nego što je to običaj, jer je Tramp već otišao na Floridu.

Vjeruje se da će nuklearni kofer biti sa njim sve vrijeme, kažu eksperti, što znači da će biti najmanje dva kofera na različitim lokacijama. Povremeni autor tekstova u Atomic Scientist Stiven Švarc, objasnio je kako stvari stoje. 

- Postoje tri, eventualno četiri identična kofera. Jedan ide sa aktuelnim predsjednikom, drugi je kod potpredsjednika, a treći je tradicionalno pored osobe koja je određena da preživi važne događaje, poput inauguracije. Danas će jedan kofer biti van grada, što znači da će samo kofer potpredsjednika Pencea biti u Vašingtonu, osim ako vojna kancelarija Bijele kuće nije pripremila jedan za Bajdena - rekao je Švarc za CNN.

Trampove šifre za aktivaciju kofera će važiti do 11:59 sati po lokalnom vremenu, nakon čega će biti isključene. 

- Prema 20. amandmanu, Tramp je predsjednik do 11,59:59 i do tog trenutka ima legalno ovlaštenje da upotrebi nuklearni arsenal. Ako ga pomoćnik bude pratio do Floride, morat će napustiti Trampa u podne i vratiti se u Vašington, sa koferom - objasino je Švarc.

Тагови:
  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм