Koruški župan

Kajzer: Zaustavite ustaški skup u Blajburgu

  • 26.04.2019. 17:35

Koruški župan Peter Kajzer poslao je kancelaru Sebastijanu Kurcu pismo u kojem apeluje da se zaštiti "međunarodna reputacija Austrije".

Kako je napisao, nju bi mogli da naruše događaji na Lojbaškom polju kod Blajburga 18. maja. Kajzer smatra da savezna tijela treba da primijene zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju na ustaškom okupljanju.

Pokrajinska vlada Koruške juče je prihvatila rezoluciju grada Blajburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako "lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo" zbog nereda koji se očekuju na komemoraciji pripadnicima ustaških snaga poginulim na kraju Drugog svjetskog rata.

Naime, već su zakazana četiri protestna skupa protiv hrvatske komemoracije, piše Večernji list, a prenijela je Hina.

Nadalje, grad Blajburg upozorava, a savezna država se slaže, kako postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaji na Blajburgu "mogli još urušiti reputaciju Blajburga, Koruške i Austrije".

U rezoluciji se ne govori protiv komemoracije mrtvima već protiv "zloupotrebe događaja od ekstremističkih (desničarskih) grupa".

Blajburšku rezoluciju župan Peter Kajzer proslijedio je u Beč kancelaru, zatraživši podršku federalnih tijela, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova, jer se "samo primjenom Zakona o okupljanju može spriječiti okupljanje pristalica ustaškog režima i drugih desničarskih grupa u Blajburgu 18. maja".

"Zakon je u nadležnosti federalnih tijela i Koruška nema pravna ovlašćenja u tom kontekstu", rekao je Kajzer.

On je istakao da se s ministrom pravosuđa dogovorio da na komemoraciju dođu tužioci koji bi odmah reagovali na kršenje zakona o nedozvoljenim simbolima.