Incident na nebu

Južnokorejski avioni ispalili više od 300 hitaca upozorenja ka ruskom bombarderu

  • 23.07.2019. 10:38

Južnokorejski borbeni mlaznjaci ispalili su preko 300 hitaca upozorenja, nakon što je ruski vojni avion povrijedio vazdušni prostor Južne Koreje, rekao je danas neimenovani zvaničnik.

Kako navodi južnokorejsko Ministarstvo odbrane, tri ruska vojna prvobitno su ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na istočnoj obali, prije nego što je jedan od njih ušao u vazdušni prostor te zemlje.

Prema saopštenju, južnokorejski avioni su ispalili ukupno 360 hitaca upozorenja.

"Avion je nakon ispaljenih pucnjeva napustio vazdušni prostor Južne Koreje, ali se kasnije vratio i ponovo ga povrijedio" - rekao je zvaničnik ministarstva koji je želio da ostane anoniman i dodao da su južnokorejski borci ponovo ispalili pucnje upozorenja. 

"Ruski avion ni u jednom slučaju nije uzvratio" - naveo je zvaničnik.

Prema riječima južnokorejskog zvaničnika, to je prvi put da je neki ruski avion povrijedio vazdušni prostor te zemlje. 

On je rekao da su tri ruska aviona ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu sa tri kineska vojna aviona i dodao da nije poznato da li su to učinili namjerno. 

Zvaničnik je dodao da su, prije zajedničkog leta, kineski avioni ušli u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na jugozapadnoj obali.

S druge strane, rusko Ministarsvo odbrane objavilo je da su dva južnokorejska aviona "F-16" izvršila "neprofesionalne" manevre, presjekli putanju ruskih strateških raketnih nosača i ugrozili njihovu bezbjednost, prenio je "Sputnjik".

Ministarstvo tvrdi i da južnokrejski avioni nisu ispalili hice upozorenja prema ruskom avionu.

AP navodi da su kineski avioni proteklih godina povremeno ulazili u odbrambenu identifikacionu zonu Južne Koreje.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da planira da kasnije danas pozove zvaničnike iz ruske i kineske ambasade kako bi im uručilo protest.

Japan uputio protestnu notu i Seulu i Moskvi

Vlada Japana uložila je danas protest Južnoj Koreji i Rusiji nakon što su južnokorejski avioni ispalili hice upozorenja prema jednom ruskom avionu, saopštio je glavni portparol Jošihide Suga.

"U svetlu stava Japana prema suverenitetu Takešime, potpuno je neprihvatljivo i za žaljenje što je južnokorejski vojni avion ispalio hice upozorenja", rekao je Suga.

Izjava se odnosi na ostrvo na koje prava polaže i Južna Koreja, koja ga naziva Dokdo.

"Uložili smo oštar protest Južnoj Koreji i čvrsto zatražili da se to više ne ponovi", rekao je Suga na redovnoj konferenciji za novinare kada mu je postavljeno pitanje o protestu Seulu.

Prostor koji je ruski avion povrijedio nalazi se iznad grupe malih ostrva koja pripadaju Južnoj Koreji, ali su predmet spora sa Japanom.

Rusija nije zainteresovana strana u tom sporu.