Još jedan sportista ubijen u Iranu: Nakon rvača pogubljen veliki bokserski šampion i trener

  • 31.01.2021. 09:20

Ne smiruju se strasti u Iranu. Nakon niza pogubljenja tokom decembra, sinoć je u ovoj zemlji ubijen Ali Mutairi, bokserski šampion i poznati trener. Zbog velikog incidenta oglasile su se Ujedinjene nacije, a sportski savezi ponovo pozivaju na suspenziju ove zemlje iz svih međunarodnih takmičenja.

Podsjetimo, ovo nije bilo prvo pogubljenje nekog sportiste u Iranu. Prije samo nekoliko mjeseci, tačnije u septembru 2020. godine je na isti način život završio i rvač Navid Afkari, koji je bio osuđen za ubistvo člana obezbjeđenja na antivladinim protestima 2018. godine. Tada se sve završilo samo na opomenama i upirao se prst ka Iranu, pa ostaje da vidimo šta će se desiti ovog puta. Iz pravosudnih organa Irana tada je stiglo saopštenje da je procedura ispoštovana do samog kraja.

Kako piše Jerusalim Post, aktivisti i porodica kažu da je on bio mučen prije nego što je primoran da prizna da je ubio dvojicu pripadnika Basidž policije. Portparolka Ujedinjenih nacija izjavila je da „snažno osuđuju niz egzekucija“ kojih je bilo najmanje 28 od polovine decembra, uključujući i pripadnike manjina.

U Iranu je ranije saopšteno da je kuzestanski pravosudni sistem izjavio da je Ali Mutairi teroristički pripadnik Islamske države i da je kao takav napao Basidž bazu kada su stradala dva pripadnika milicije. Inače, pripadnici ove paravojne grupe nemaju udio u vlasti, ali ih podržava vrhovni vođa države, Ajatolah Ali Hamnei. Grupaciju je osnovao njegov prethodnih, Ajatolah Homeini.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.